Víte o EU h..., přistálo na stránce Petra Macha. Napsal to známý kněz

20.10.2015 13:10

Zajímavý spor se odehrál na facebookovém profilu europoslance Petra Macha. Jeho hlavním protagonistou byl známý komentátor Jan Jandourek a tématem banány, respektive regulace jejich prodeje, vyjádřená ve slavné „banánové směrnici“ EU. Jandourek vychválil její přínos, a závěrem debatujícím vzkázal, že o Unii vědí h..., a jen nadávají.

Víte o EU h..., přistálo na stránce Petra Macha. Napsal to známý kněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Mach, předseda Svobodných

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

Europoslanec Petr Mach pobavil čtenáře svého facebookového profilu citací ze slavné evropské směrnice, stanovující povinné vlastnosti prodávaných banánů. Mimo jiné se mohli dozvědět, že referenčním plodem k měření délky a stupně plnosti je „prostřední prst ležící ve vnější řadě svazku“, a že minimálním „stupněm plnosti“ je 27 milimetrů. Jako zajímavost působí fakt, že výjimku ze stanovených pravidel mají banány vypěstované v oblasti Madeiry, ovšem pouze za předpokladu, že jsou kratší než 14 centimetrů, a výjimka se navíc týká pouze charakteristik vymezených ve třetím odstavci.

Okénko do unijní legislativy vyvolalo živou diskusi, zahrnující spektrum názorů od „OMG! tohle je normální demence“ po „V Evropě probíhá uprchlická krize a vy řešíte banány!“. Většina názorů se podivovala nesmyslnosti měření, kvitována byla i výjimka vyjednaná pro Madeiru.

Do debaty se zapojil i Aleš Rádl, kterého si pamětníci možná vybaví jako břitkého glosátora v Poslanecké sněmovně v letech 2010–2013. Nyní poznamenal: „Normuje se i prezervativ – proč asi?“

Jiným směrem se však debata pustila, když do ní vstoupil Jan Jandourek, vysvěcený kněz a v současnosti komentátor publikující v Reflexu či na webu Svobodné forum. Machovi a jeho notujícím si přátelům vzkázal: „A kvůli těmhle nesmyslům chcete rozbít Unii? Demence.“ Jako odpověď mu zaznělo, že z EU je třeba vystoupit, a námitka, že takových nesmyslů jsou tisíce a už dost zásadně komplikují lidem život. „Představte si, že chcete začít něco vyrábět – než abyste se prodral všemi podobnými nesmysly, kterých EU generuje tisíce, radši se na to vykašlete. Banány jsou samozřejmě jen ‚veselý‘ příklad, i když principy EU jsou v této směrnici zachovány,“ namítl mu oponent. Na to Jandourek pokračoval v sofistikované polemice: „Blbost.“ Na to mu jiný diskutující vzkázal, že si rád nechá svou blbost, EU opustí a nechá ji géniům Jandourkova kalibru.

Exposlanec Rádl pak v reakci na Jandourka dodal: Stokrát nic umořilo osla – a EU má těchto nesmyslů více než sto.“

O kus dále však Jan Jandourek pokračoval: „Jste úplně mimo a blbější než Evropská komise. Kdo se zabývá banány, což jsou především Klausové a jejich klauni, ukazuje svou úroveň,“ vzkázal Petru Machovi. A poté dodal, že zrovna tento předpis mu rozhodně nepřijde nesmyslný: „Předpisy o banánech mají svou logiku stejně jako jiné předpisy. Lidé, kteří si na kritice toho budují kariéru, jsou paraziti,“ dodal.

Tím diskutující zaujal, neboť se začaly ptát po logice banánové směrnice. Podle něj přispěla k tomu, že nyní zahnutí banánu „nemusíte u každého banánu vysvětlovat osobně na trhu jako ve středověku“. „Kdejaká bába přijde do zeleniny, podívá se na banán, co vezli přes celou Evropu, a řekne, že to nechce, že je to malý,“ postěžoval si pak publicista. Právě tomu prý směrnice úspěšně čelí, a diskutéři to nechápou. „Krasoduchové jsou ti, co ty předpisy kritizují, a vědí houby,“ vzkázal nakonec. To už nevydržel jeden z diskutujících a odepsal, že Jandourek nepochybně vyhovuje všem předpisům a představám o správném Evropanovi.

Posléze Jan Jandourek ještě dodal, že právě kvůli takovým kverulantům, kteří se shromáždili v diskusi pod Machovým postem, se musí garantovat standardy kvality. „Jste přesně ten typ lidí, co někam přijede, a rozčílí, že to není, jak si to představovali. Ty předpisy se dělají kvůli takovým Vojkůvkovým a Jirgalovým, aby nebyly zmatené se síťovkou v ruce,“ napsal jmenovitě dvěma z nich. Jedna ze čtenářek se Jandourka se smajlíkem vyjadřujícím úžas dotázala, zda něco fetuje, avšak dostalo se jí odpovědi, ať se naučí slušně chovat.

Pak „pro truhlíky“ ocitoval z dvanáct let starého článku, vysvětlujícího důležitost garance kvality zboží. A když ani s tímto názorem neuspěl, rozloučil se přesně těmito slovy: „tím bych ze své strany debatu o nesmyslech ukončil a neználky, co si v kuchyni rádi zanadávají na Unii, o které h... vědí, ponechal vlastnímu osudu.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…