Vláda bude opět řešit problematiku mýtného systému

11.07.2016 6:19

Vláda se dnes vrátí k návrhu ministerstva dopravy na prodloužení smlouvy na provoz mýtného systému se společností Kapsch. Projednání problematického bodu, jehož schválení vládě nedoporučily dvě vládní pracovní komise, kabinet už opakovaně přerušil a kontroverzním návrhem se zabývala i koaliční rada. Záměr ministerstva dopravy kritizovali především sociální demokraté. Další jednání podmiňují souhlasem ministerstva pro místní rozvoj, které má dohled nad veřejnými zakázkami na starosti. Podle MMR musí ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) přinést na dnešní jednání důkazy o tom, že se úřad snaží zbavit závislosti na službách společnosti Kapsch.

Vláda bude opět řešit problematiku mýtného systému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Ministerstvo zemědělství předkládá na dnešní jednání novelu veterinárního zákona. Počítá mimo jiné s povinnou registrací útulků pro opuštěná zvířata a pro chovy, kde je více než pět fen, možností domácích porážek skotu do šesti let nebo povolením pro chovatele, aby mohli některá léčiva injekčně podávat hospodářským zvířatům sami místo veterinářů.

Vláda projedná také znění investiční smlouvy se společností General Electric, která v Česku plánuje výstavbu závodu pro vývoj, testování a výrobu turbovrtulových motorů. Hodnota investice je odhadována na více než 9,5 miliardy korun (350 milionů eur). Výrobu v novém závodě, který by zaměstnal nejméně 500 lidí, plánuje firma zahájit do konce roku 2022. Společnost zřejmě získá od státu investiční pobídky.

Ministři se budou zabývat i opatřeními, která by ženám zajistila dvě pětiny míst na kandidátních listinách do voleb či ve vedení úřadů. Posoudit by měli taktéž varianty ochrany oznamovatelů korupčního jednání před postihy zaměstnavatelem z dílny ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD).

Kabinet má na programu také problematiku možného přiznání statusu tržní ekonomiky Číně, financování krajské železnice mezi roky 2020 a 2034 a aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě, která by mohla vynést kolem 4,6 miliardy korun.

Odpoledne se pak ministři sejdou se Svazem měst a obcí ČR, s kterými budou řešit především čerpání evropských fondů a veřejné zakázky, připravované zákony o odpadech a o vodách, podporu sportu a školství či chystaný zákon o sociálním bydlení a doplatky na bydlení. Současný kabinet se sešel se svazem dvakrát, a to v říjnu 2014 a o rok později.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…