Vláda je proti zapisování údajů o nesvéprávnosti do občanských průkazů

14.07.2014 21:37

Se záporným stanoviskem vlády budou zákonodárci projednávat návrh opoziční KSČM, podle kterého by občanské průkazy znovu obsahovaly údaj o zbavení nebo omezení svéprávnosti lidí. Vyplývá to z výsledků dnešního jednání vlády, která už v předběžném stanovisku označila návrh za zbytečný. Lidé totiž musejí průkazy předkládat pouze orgánům veřejné moci, které si ale mohou zjistit tyto údaje z informačních systémů.

Vláda je proti zapisování údajů o nesvéprávnosti do občanských průkazů
Foto: mvcr.cz
Popisek: Vzor občanského průkazu

V minulém volebním období předložili komunisté obdobnou novelu zákona o občanských průkazech dvakrát. Před třemi lety ji poslanci zamítli, loni postoupila do ústavně-právního výboru. Kvůli rozpuštění dolní komory poslanci o normě nerozhodli.

Může docházet k uzavírání smluv a dohod s fatálními důsledky

Tím, že se údaj o svéprávnosti do průkazů od ledna nezapisuje, je podle KSČM ohrožena právní jistota, hlavně v soukromoprávních vztazích. "Fakticky tak může dojít k uzavírání pracovních smluv a dohod o hmotné odpovědnosti, uzavírání smluv občanskoprávních nebo obchodně právních s občanem, který k tomu není právně způsobilý, s fatálními důsledky pro obě strany," píšou autoři v důvodové zprávě.

Kabinet ale poznamenává, že v soukromoprávních vztazích lidé předkládají průkaz pouze dobrovolně, a povinné uvádění těchto dat proto nemá smysl. Připomněl také, že dokladem totožnosti je i cestovní pas, do něhož se tyto údaje taky nezapisují.

Podle KSČM by se do průkazů nesvéprávných měla zapisovat data o opatrovnících

V průkazech by se měl podle předlohy KSČM opět zaznamenávat rovněž soudem uložený trest zákazu pobytu. Doklady se vydávají bez těchto údajů od roku 2012.

KSČM dále navrhuje, aby se do průkazů nesvéprávných lidí zapisovala data o jejich opatrovnících. Lidé, kterých by se novela týkala, by si museli do průkazů nechat zapsat údaje do měsíce od její platnosti, případně si nechat vydat zdarma nový dokument.

Stanovisko vlády je pouze doporučující. O předloze rozhodne Parlament.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…