Vláda odmítla zadržování řidičáků kvůli rychlosti a odhlasovala širší pravomoce pro zpravodajské služby

19.01.2015 14:50

Vláda dnes schválila Sobotkův návrh na posílení pravomocí zpravodajských služeb i investice do lepší bezpečnosti pražského letiště. Naopak odmítla návrh zadržovat řidičské průkazy za překročenou rychlost.

Vláda odmítla zadržování řidičáků kvůli rychlosti a odhlasovala širší pravomoce pro zpravodajské služby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády premiéra Bohuslava Sobotky

Na pražském Letišti Václava Havla zřejmě začne fungovat moderní bezpečnostní systém včetně zařízení, které automaticky rozpozná obličeje cestujících. Návrh na pořízení nových bezpečnostních systémů schválila vláda. Na zvýšení bezpečnosti na letišti půjde podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) 187 milionů korun.

"My jsme schválili 187 milionů korun na zvýšení bezpečnosti na Letišti Václava Havla," řekl dnes Babiš novinářům. Kolem 113 milionů korun podle něj půjde Ministerstvu vnitra, asi 60 milionů Bezpečnostní informační službě (BIS) a zbylá část Ministerstvu financí. Původně se hovořilo o celkové částce 154 milionů korun. Ta se ale nakonec navýšila.

Opatření podle Babiše nemá přímou souvislost s nedávnými teroristickými útoky v Paříži, ale chystalo se delší dobu. Jeho cílem je podle ministra zabezpečit kontrolu nad tím, kdo do Česka přilétá.

Vláda odmítla návrh zadržovat řidičské průkazy za rychlost

Vláda naopak odmítla návrh Zastupitelstva Moravskoslezského kraje, aby policie mohla zadržovat řidičské průkazy motoristům za překročení nejvyšší povolené rychlosti. Novinářům to řekl ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Bez ohledu na stanovisko vlády dostanou k projednání novelu poslanci.

Kraj v novele zákona navrhuje, aby police měla právo zadržet řidičský průkaz těm řidičům, kteří v obci překročili nejvyšší povolenou rychlost o nejméně 40 kilometrů v hodině a mimo obec o nejméně 50 km/h. Policie by také měla mít podle návrhu právo zadržet řidičský průkaz v případě překročení rychlosti v obci o víc než 20 km/h a mimo obec o 30 km/h, pokud se řidič v předchozích 12 měsících dopustil stejného přestupku. Podle Dienstbiera je návrh mimo jiné nekoncepční.

Vláda schválila posílení pravomocí zpravodajských služeb

Zpravodajské služby by mohly získat přístup k informacím o klientech bank. Údaje chráněné bankovním tajemstvím by zpravodajci měli dostat hlavně tehdy, pokud se týkají financování terorismu či organizovaného zločinu. Žádat by mohli nově také informace o tom, komu patří které telefonní číslo. Vyplývá to z návrhu zákona o zpravodajských službách a novel souvisejících zákonů, které dnes podle informací ČTK schválila vláda. Návrh předložil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) společně se šéfem Bezpečnostní informační služby Jiřím Langem.

Informace z bankovního sektoru by měli zpravodajci získat prostřednictvím Generálního finančního ředitelství. Nyní platná legislativa umožňuje pouze tok informací od zpravodajských služeb k orgánům daňové správy. Rozvědky podle předkládací zprávy usilují především o údaje o podezřelých společnostech, za které vystupují nastrčené osoby nebo které o sobě neposkytují bližší informace a které by mohly ohrozit bezpečnost a hospodářství České republiky.

Mezi další závažné problémy, kterými se zpravodajské služby zabývají, patří podle předloženého materiálu rovněž snaha netransparentních společností ovlivnit chod státních či polostátních institucí. Zpravodajci usilují rovněž o informace o stoupencích radikálního islámu, jejichž aktivity by mohly být financovány z výnosů organizované kriminality. Nově by zpravodajské služby také mohly žádat údaje od poskytovatelů telefonních služeb, které se týkají majitelů telefonních čísel. Rozšíření pravomocí BIS je součástí širších změn, které vláda slibuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…