Vláda podle TOP 09 vydáním Fajáda porušila zákon. Ministr Pelikán reaguje

12.02.2016 14:48

Vláda podle TOP 09 při propuštění Libanonce Alího Fajáda porušila české i mezinárodní právo. Když muže podezřelého z terorismu nevydala do Spojených států, měla ho za údajné trestné činy stíhat v Česku, je přesvědčena opoziční strana. Kvůli případu se TOP 09 obrátila na Městské státní zastupitelství v Praze, aby zvážilo, zda nebyl spáchán trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby, popřípadě jiný. Ministerstvo spravedlnosti se brání.

Vláda podle TOP 09 vydáním Fajáda porušila zákon. Ministr Pelikán reaguje
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

„Propuštění Alího Fajáda bylo nejenom nezákonné, ale ve svém důsledku ohrozilo i bezpečnost všech občanů České republiky a vyvolalo oprávněné pochybnosti u našich spojenců, zda jsme právním státem,“ sdělila dnes TOP 09 novinářům ústy svého předsedy Miroslava Kalouska.

„Alí Fajád byl obžalován z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády, z pokusu použít protiletadlovou střelu a z pokusu poskytnout podporu teroristické organizaci. Tyto skutky jsou trestné i u nás, a proto měl ministr spravedlnosti pouze dvě legální možnosti – Alího Fajáda buď vydat našim spojencům, anebo zajistit jeho stíhání na území ČR,“ uvedl Kalousek.

Tento názor sdílí i advokát Jaroslav Ortman, kterého oslovila ČTK. „Měl být podroben trestnímu řízení v České republice, která by jeho skutek odstíhala. Toto je katarský princ číslo dvě,“ uvedl v narážce na případ Hámida bin Abdala Sáního, který byl v ČR obžalován ze sexuálních styků se školačkami, a ministerstvo spravedlnosti ho vydalo do rodného Kataru. Právník Josef Lžičař, který Sáního zastupuje, se k Fajádově kauze vyjadřovat nechtěl s tím, že nezná její pozadí. Uvedl pouze, že Česko by nevydaného cizince stíhat mohlo.

O tom, že Fajád nebude vydán do Spojených států, rozhodl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Soud pak Fajáda propustil na svobodu ve stejný den, kdy se pět Čechů unesených v Libanonu vrátilo do vlasti. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) posléze médiím řekl, že podmínkou propuštění pětice Čechů bylo to, aby Česko nevydalo Fajáda do USA. Prohlášení Stropnického vyvolalo tvrdou kritiku na jeho adresu.

TOP 09 je ale přesvědčena, že „štvanice" na ministra obrany je pouze odváděním pozornosti. „Tím, kdo ohrozil bezpečnost a důvěru ČR, nebyl ministr Stropnický, ale ministr Pelikán. Politickou odpovědnost pak nese vládní koalice jako celek,“ tvrdí opoziční strana.

Ministerstvo spravedlnosti odmítlo názor, že propuštěním Alího Fajáda podezřelého ze spolupráce s teroristy porušilo české i mezinárodní právo. Zdůraznilo, že Spojené státy Českou republiku nepožádaly o provedení trestního stíhání v ČR, a ani tento úmysl nenaznačovaly. Nebyly tak splněny všechny podmínky, aby Česko mohlo Fajáda stíhat, sdělil ČTK náměstek ministra Petr Jäger. Ministr Robert Pelikán (ANO) upozornil, že trestní stíhání nezahajuje ministr, ale státní zastupitelství.

Pro trestní stíhání nevydaného cizince v ČR by podle ministerstva musely být splněny tři podmínky určené trestním zákoníkem. První stanoví, že čin musí být trestný i podle českého práva. Druhá, že pachatel byl dopaden na českém území a nebyl vydán k trestnímu stíhání cizímu státu. Třetí říká, že stát, který žádal o vydání, musí požádat o provedení trestního stíhání pachatele v ČR.

„V daném případě by se tak Spojené státy americké musely na Českou republiku obrátit se žádostí o provedení trestního stíhání vůči dotčenému pachateli v České republice, k čemuž však nedošlo, a tento úmysl ani Spojené státy americké neindikovaly," vysvětlil Jäger, který na ministerstvu vede mezinárodní a ústavněprávní sekci.

Není to na ministrovi

„Spojené státy nepožádaly. Krom toho by si měli uvědomit, že ministr spravedlnosti nezahajuje trestní stíhání, to dělá státní zastupitelství. Mně je známo, že Městské státní zastupitelství se zabývalo otázkou, jestli nemá proti panu Fajádovi zahájit stíhání z nějakého důvodu, a neudělalo to,“ vzkázal kritikům Pelikán.

O tom, že Fajád nebude vydán do Spojených států, rozhodl ministr minulý týden. Soud muže propustil na svobodu ve stejný den, kdy se pět Čechů unesených v Libanonu vrátilo do vlasti. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) posléze médiím řekl, že podmínkou propuštění pětice Čechů bylo to, aby Česko nevydalo Fajáda do USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…