Vládá projedná doplnění seznamu chráněných území nebo zakázky

11.04.2016 6:11

Vláda se dnes vrátí k jednání o tom, jak řešit hrozící pokutu a ztrátu sedmi miliard korun z evropských dotacích v souvislosti s nedoplněním seznamu evropsky chráněných území. Na programu má i projednání zakázky na tvorbu technického řešení elektronické evidence tržeb, která má být podle návrhu bez soutěže. Ministři by měli probrat i poslanecký návrh na zákaz kožešinových farem a návrh KSČM na zdanění finanční náhrady, kterou dostávají církve za majetek nevydaný v církevních restitucích.

Vládá projedná doplnění seznamu chráněných území nebo zakázky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády

Evropská komise několik let požaduje po ČR zařazení kaňonovitého labského údolí a tzv. Luk u Přelouče na seznam chráněných oblastí, což stát kvůli dopravním zájmům neudělal. Ministerstvo životního prostředí doporučuje seznam doplnit. Současně ale upozorňuje na to, že pokud ministerstvo dopravy požádá EK o změnu Operačního programu Doprava po 30. červnu, je riziko, že sedm miliard korun na vnitrozemskou vodní dopravu nedostane. Komise bude dotace přidělovat jen za splnění několika podmínek, mezi které spadá soulad se životním prostředím.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slíbil ministru financí Andreji Babišovi (ANO) dodatečně zařadit na dnešní jednání kabinetu projednání IT zakázky k elektronické evidenci tržeb. Finanční správa už dřív ale uvedla, že pro její technické řešení využije současné systémy. Začleněno tak bude do automatizovaného daňového informačního systému, ve kterém funguje například daňový portál či daňové informační schránky a který zajišťuje firma IBM.

Ministři dostanou na stůl i seznam významných tendrů, které připravuje ministerstvo dopravy na letošní rok. Vedle stavebních zakázek na nové úseky silnic a modernizaci železničních tratí je mezi nimi šestimiliardové prodloužení správy mýtného systému nebo zakázka na zajištění zimní údržby silnic první kategorie za více než miliardu korun.

Vláda by se měla vyjádřit také k návrhu, podle kterého by se od roku 2017 nesměly zakládat nové kožešinové farmy a dosavadní podniky by měly do konce roku 2018 ukončit svoji činnost. Zákaz by se neměl týkat chovů králíků, kde je kožešina jen vedlejším produktem. Podle návrhu stanoviska pro jednání vlády zaujme kabinet v této věci neutrální postoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …