Vláda schválila nový vzor smluv o ochraně investic

28.11.2016 17:20

Vláda dnes schválila nový vzor směrnice, podle které by měly být uzavírány dohody o podpoře a vzájemné ochraně investic. Materiál obsahuje revidované znění české vzorové dohody, která reflektuje poslední vývoj v mezinárodním investičním právu, aplikační praxi rozhodčích tribunálů a zkušenosti ministerstva financí s obhajobou mezinárodních investičních sporů. Vyplývá to z údajů na internetových stránkách vlády.

Vláda schválila nový vzor smluv o ochraně investic
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Materiál například mění definici pojmu investice. Případná uzavřená dohoda se tak bude vztahovat i na investice nepřímé. To jsou investice, které investor jedné smluvní strany vlastní na území druhé smluvní strany prostřednictvím investora ze třetího státu.

Dále MF přidalo do vzorové dohody v reakci na dlouhodobé problémy s vymáháním přiznaných náhrad nákladů řízení a právního zastoupení ustanovení, na základě kterého může arbitrážní tribunál žalobci uložit povinnost složit zálohu na úhradu těchto nákladů.

Dohody o podpoře a vzájemné ochraně investic se sjednávají především jako nástroj vzájemné ochrany investorů smluvních stran na území druhé smluvní strany. Proti vnitrostátnímu soudnictví jsou pro řešení těchto sporů zpravidla příslušné ustavené rozhodčí tribunály, které rozhodují v rámci tzv. arbitráží.

Poslední vzorová dohoda byla formálně schválena vládou usnesením 7. dubna 1999.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…