Volby se vcelku povedly, lidé jsou spokojení

02.12.2010 18:00

Podle průzkumu agentury CVVM je více jak 40 procent voličů spokojeno s výsledky nedávných komunálních voleb.

Volby se vcelku povedly, lidé jsou spokojení

Z výsledků dotazování také vyplynulo, že volební účast je nejsilnější ve skupině osob starších 60 let. Volit také chodí častěji vysokoškoláci a lidé s dobrou finanční situací. Naopak méně vzdělaní a chudší mladí lidé takřka zásadně nevolí.

Agentura CVVM zjistila, že desetina všech voličů se o svém hlase rozhodne až těsně před vhozením do urny. Třetina voličů rozhodnutí udělá několik dní před volbami, ovšem více než třetina pak má dlouhodobě jasno, koho podpoří. Těch posledně jmenovaných je nejvíce ve městech a jedná se hlavně o voliče ODS.

Většina je spokojená

Většina voličů, konkrétně 51 procent, se při volbě orientuje na stranu, pouze necelá pětina volí konkrétní tváře napříč kandidátkami.

Nejzajímavější částí průzkumu bylo hodnocení spokojenosti s volebními výsledky. Volby se vydařily pro 10 procent respondentů, dalších 31 procent je spíše spokojeno. Neutrálně se k posledním komunálním volbám staví 28 procent respondentů, nespokojeno je pak necelých 20 procent. Zbytek voličů odpovědělo, že neví.

Podobně dopadl i průzkum spokojenosti s konkrétními komunálními vládami, které po volbách zasedly na jednotlivých radnicích.

Celá zpráva CVVM ZDE 

Čtěte také:

ABL získala před volbami zakázky od Prahy 10

Folkový zpěvák zařídil nové komunální volby ve Starém Plzenci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…