Volby vyhrál Zeman, prohlásil Erik Best. Sobotka si bude muset vybrat. Buď Čechy, nebo Merkelovou

09.10.2016 11:54

V nedělní Partii proti sobě zasedli politologové Bohumil Doležal, Zdeněk Zbořil a americký novinář Erik Best. Posledně jmenovaný konstatoval, že krajské volby v podstatě vyhrál prezident Miloš Zeman. Zdeněk Zbořil dal novináři za pravdu, zatímco v Doležalovi se takřka vařila krev. Skoro do roztrhání těla hájil premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a Miroslava Kalouska (TOP 09).

Volby vyhrál Zeman, prohlásil Erik Best. Sobotka si bude muset vybrat. Buď Čechy, nebo Merkelovou
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Novinář a politický analytik Erik Best

Politolog Zdeněk Zbořil řekl, že v těchto volbách proti sobě stáli Andrej Babiš (ANO) na jedné straně a sociální demokracie společně s Kalouskem. „Přečtěme si Právo, to jsou noviny ČSSD a Miroslava Kalouska, vždyť se podívejme na to modrorůžové logo.“ Těmito slovy ovšem zvedl ze židle politologa Bohumila Doležala. „Tvrdit, že ČSSD tu připravuje nějaký mediální komplot proti Babišovi, a k tomu ještě s Kalouskem, když tu máme mediální moc Andreje Babiše, to je neuvěřitelné,“ kroutil hlavou Doležal.

Best se posléze postavil na Zbořilovu stranu. Zmínil však navíc prezidenta Zemana. „Já mám pocit, že tyto volby vyhrál Miloš Zeman. Jeho strana sice ne, ale když se podíváte na výsledek hnutí ANO, komunistů a části ČSSD, tak na Hradě musejí být spokojení,“ je přesvědčen americký novinář. „A zadruhé, každý tady vidí, co je to Agrofert a.s., ale my tady máme i ČSSD a.s.,“ pokračoval.

Zbořil se domnívá, že je třeba jen opatrně hodnotit názory pana prezidenta, jelikož Miloš Zeman je stratég, který Andreje Babiše možná chválí, ale kdo ví, jak to bude za dva či tři měsíce.

Best také zdůraznil, že tyto volby opravdu byly o uprchlické krizi, byť to možná nebylo zjevné na první pohled. „Pan Sobotka už víc než rok balancuje mezi tím, co chtějí čeští voliči a co chce po něm (německá kancléřka) Merkelová. Zdá se, že si voliči vybrali raději Babiše. V celostátních volbách si bude muset vybrat, zda upřednostní zájmy EU, nebo zájmy českého voliče,“ konstatoval jasně novinář.

TOP 09 podle jeho názoru tyto volby jasně prohrála a Miroslavu Kalouskovi se bude jen těžko opětovně slepovat koalice proti Andreji Babišovi. Tato koalice sice podle Besta ještě není mrtvá, ale má to velmi nahnuté. Chování pana Kalouska škodí TOP 09. Oni udělali chybu, když si ho zvolili do čela, protože Kalousek je výborný stratég, ale jako lídr neuspěl. Kdyby si dali do čela někoho, jako je Sobotka, tak by získali klidně i deset procent.

Zbořil dal žurnalistovi za pravdu. Kalousek to bude mít velmi těžké, protože nemá právě nejlepší image. To, co se o něm říká a píše, často není pravda, ale jeho obraz u značné části společnosti prostě není dobrý. V tu chvíli se znovu ozval Bohumil Doležal, který cítil potřebu vedle Sobotky hájit i Kalouska. „Já se musím ozvat proti té démonizaci Miroslava Kalouska. To je jediný normální opoziční politik v této zemi,“ vyjádřil jasně svůj názor politolog. Obratem ovšem uznal, že o svých kvalitách přesvědčí voliče jen těžko. Ale musí to zkoušet.

Bohumil Doležal se jal ze všech sil hájit předsedu vlády Sobotku. „Nemůžete se jen dívat na to, co je populistické a co frčí, ale musíte se taky dívat na to, co je správné,“ hřímal Doležal. Měli bychom pro válečné uprchlíky udělat, co budeme moci, ale pouze do té míry, aby nás to nezničilo.

A jak na tom jsou další strany? Doležal má za to, že se zpomalil pád ODS, ale to nemění nic na tom, že strana stále padá. Best si ještě přisadil. Pokud má pan Fiala pocit, že se ujímá vedoucí role na pravici s deseti procenty hlasů, tak je na tom podle novináře pravice v Česku dost špatně. Fiala navíc jaksi zapomněl na drtivé vítězství hnutí ANO.   

Podle Zbořila může teď hnutí ANO pomoct, kdyby se i po úspěších v krajských volbách Babišovo hnutí ocitlo v opozici. A Best dal Zbořilovi jasně za pravdu. Zatímco ostatní strany musejí nějakým způsobem uspokojit regionální funkcionáře, současný ministr financí sleduje úplně jiný cíl. „Chce udělat nepřátelské převzetí České republiky, a co se děje v krajích, na tom mu nezáleží,“ uzavřel své vystoupení novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…