Volební výbor doporučil schválit výroční zprávu o činnosti ČT

22.05.2014 14:27

Sněmovní volební výbor dnes po dvouhodinové debatě poslancům doporučil schválit výroční zprávu o činnosti České televize (ČT) za loňský rok. Předseda výboru Martin Komárek (ANO) ji má předložit předsedovi sněmovny. Sněmovna by zprávu mohla schválit již na červnové schůzi. O zpravodajství veřejnoprávních médií z Ukrajiny poslanci nejednali.

Volební výbor doporučil schválit výroční zprávu o činnosti ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Komárek uvedl, že chce doplnit, podle jakého klíče ČT pro soukromé firmy vypisuje soutěže na pořady. Chtěl by rovněž znát metodiku pro zkoumání objektivity zpravodajství. Za vážnou věc považuje, že ČT pro reportáž o čínském novém roce najala Vietnamce. Předseda Rady ČT Jaroslav Dědič dodal, že případ již vysvětlili.

Náklady a kvalita vysílání ČT

Podle poslance Daniela Korteho (TOP 09) je způsob výběru bodů zprávy ČT selektivní a některé údaje jsou zavádějící. Upozornil také na to, že ve zprávě není nic o stížnosti některých redaktorů na údajné zasahování do zpravodajství, které nakonec Rada ČT neshledala, ani o údajných podnikatelských aktivitách ředitele vývoje pořadů a programových formátů ČT Jana Maxy v oboru televizní tvorby.

Výbor dnes také schválil návrh poslance Tomáše Podivínského (KDU-ČSL). Žádá Ministerstvo kultury, aby připravilo legislativní opatření, které povede ke sloučení výroční zprávy Rady ČT o činnosti a výroční zprávy Rady ČT o hospodaření do jednoho dokumentu. Cílem je umožnit komplexní posouzení obsahu a formy společně s náklady a kvalitou vysílání ČT.

Ukrajina

Na úvodu schůze výbor z programu vyřadil plánovaný bod jednání, kterým mělo být informování generálních ředitelů České televize a Českého rozhlasu o pojetí zpravodajství z ukrajinské krize. Šéfové ČT a ČRo předsedovi výboru již dříve napsali, že pozvání k této diskuzi považují za nestandardní a k tomuto bodu proto nevystoupí.

Komárek řekl, že o konfliktu na Ukrajině je důležité informovat jak z lokálního, tak globálního pohledu a po ČT žádá informaci jako řadový koncesionář. „Diskutovat jsme neodmítli, naopak jsem připraveni diskutovat. Vadí nám procedura. Tedy složit účty o tom, jak informujeme," řekl šéf ČT Dvořák. Zároveň upozornil, že partnerem volebního výboru je Rada ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…