Vůdce separatistů v Luhansku přežil pokus o atentát. Stopy prý mohou směřovat do Kyjeva

06.08.2016 16:39

Vůdce ukrajinských separatistů v Luhansku Igor Plotnickij přežil pokus o atentát, při němž byl vážně zraněn. Informuje o tom informační středisko samozvané povstalecké republiky. Informaci převzala ČTK. Ruské média spekulují, že se o atentát pokusili Ukrajinci věrní vládě v Kyjevě.

Vůdce separatistů v Luhansku přežil pokus o atentát. Stopy prý mohou směřovat do Kyjeva
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

„Šéf luhanských povstalců Igor Plotnickij přežil pokus o atentát, ale byl při něm podle východoukrajinských zdrojů těžce zraněn. Nálož vybuchla u jeho auta, zranění utrpělo ještě několik dalších osob. Plotnickij byl převezen do nemocnice v Luhansku na separatistickém východě Ukrajiny. Luhanské informační středisko oznámilo, že šlo o pokus o atentát, avšak neuvedlo, kdo za ním stojí,“ píše agentura.

Ruská média spekulují, že za útokem mohla stát ukrajinská diverzní skupina. Pravdou je, že by Plotnickij nebyl prvním představitelem proruských separatistů, který by mohl přijít o život po atentátu. Podobným způsobem přišel o život další z velitelů proruských povstalců Alexej Mozgovoj.

Připomeňme, že boje mezi vojáky věrnými legitimní vládě v Kyjevě a samozvanými povstaleckými republikami trvají už od roku 2014 a Kyjev opakovaně prohlašuje, že separatisty podporuje Rusko. Ukrajinský poslanec Jevgenij Murajev však o účasti Ruska v tomto konfliktu pochybuje, jelikož pro toto tvrzení dosud neviděl přesvědčivé důkazy.

Podle OSN zaplatilo za tento konflikt nejvyšší cenu na 9500 lidí a další milion a půl občanů raději opustil své mnohdy zničené domovy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…