Vulgarity už by se prý v televizi nemusely vypípávat. TV Prima chce změnit zákon

30.11.2014 9:03

Zákon by měl povolit vysílání sprostých slov ve zpravodajství bez nutnosti je „vypípávat“. Snaží se o to televize Prima, která navrhuje změkčení pravidel pro vysílání případných vulgarismů. Ministerstvo kultury by podle Primy mělo v tomto smyslu změnit příslušný zákon. „Zpravodajství a publicistika jsou žánry, ve kterých se objevují politická prohlášení, jež jsou sama o sobě chráněná svobodou projevu zakotvenou v Listině základních práv a svobod a jež by měli posuzovat voliči, nikoli vysílatelé,“ cituje server iDnes.cz mluvčí Primy Marii Fianovou.

Vulgarity už by se prý v televizi nemusely vypípávat. TV Prima chce změnit zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova televize Prima

Server poukazuje na to, že některé televize nedávno dostaly pokárání za to, že porušily zákon odvysíláním sprostých slov, která řekl v Hovorech z Lán prezident Miloš Zeman. Pokuta jim však nehrozí. Na zmíněnou snahu TV Prima upozornil server Mediář prostřednictvím Twitteru.

Televize chce vysílat před 22. hodinou i filmy, v nichž se objevují sprostá slova

Prima ale nechce jen změnu pro zpravodajství a publicistiku. „Současná legislativní úprava nám často omezuje nebo dokonce zamezuje vysílat některá nakoupená audiovizuální díla před 22. hodinou (nejčastěji filmy, které z hlediska použitého jazyka neodpovídají zákonnému zákazu, například Snowboarďáci, ale které, jak jsme přesvědčeni, v tomto čase ničím mravní vývoj neohrožují). Z pozice vysílatele bychom proto uvítali posunutí časové hranice tak, abychom mohli tyto pořady umísťovat do vhodných večerních slotů,“ vysvětila Fianová.

V současnosti zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání říká to, že v době od 6:00 do 22:00 nesmí v rádiu či televizi běžet pořady, které by „mohly ohrozit psychický nebo morální vývoj dětí a mladistvých“.

Zda Prima se svým návrhem uspěje, není jasné

Prima už svůj návrh poslala na Ministerstvo kultury, které nyní chystá rozsáhlou novelu mediálních zákonů. „V rámci diskuzí k přípravě novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání obdrželo Ministerstvo kultury podněty mimo jiné také od televize Prima a jejich součástí jsou i zmiňované návrhy,“ uvedla mluvčí rezortu Helena Markusová. Zda bude iniciativa Primy do zákona skutečně zapracována, se podle Markusové nedá předvídat, neboť „legislativní práce probíhají“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…