Vy chcete svět, kde se vraždí politici a novináři. Takto probíhal očekávaný souboj Jiřího Vyvadila s Pavlem Šafrem na rozhlasových vlnách

26.03.2015 18:49

Plné emocí bylo dnešní vydání diskuzního speciálu na téma průjezdu amerického vojenského konvoje českým územím. Nad tímto tématem se ve studiu střetl zakladatel občanského sdružení Přátelé Ruska v ČR Jiří Vyvadil a publicista Pavel Šafr.

Vy chcete svět, kde se vraždí politici a novináři. Takto probíhal očekávaný souboj Jiřího Vyvadila s Pavlem Šafrem na rozhlasových vlnách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Na začátku pořadu moderátorka Karolína Koubová oba diskutéry vyzvala, aby během jedné minuty zdůvodnili své stanovisko ke konvoji.

Nejprve dostal slovo Vyvadil, který celou akci označil za hloupou provokaci, jež se pro ČR nehodí. Na druhou stranu přiznal, že je za to rád, protože se tím otevřela diskuze o zásadních otázkách, jako je například naše členství v NATO.

Šafr uvedl, že konvoj chápe v tom smyslu, že "naši přátelé jedou od našich přátel přes naše území k našim přátelům". Dodal k tomu, že by byl nerad, aby na ně cestou někdo "plival“.

Pro NATO jsem hlasoval, ale pak přišlo bestiální humanitární bombardování

K názoru Vyvadila, že by naše země měla vystoupit z NATO, moderátorka podotkla, že dříve pro náš vstup do Aliance "horoval“. Ten to pak vysvětlil tím, že pro náš vstup do Severoatlantické aliance hlasoval, ale "14 dní poté bylo bestiální humanitární bombardování".

Šafr pak svého oponenta v diskuzi zařadil do skupiny proruských aktivistů, které považuje za reziduum tvrdého komunistického jádra. Proč tomu tak je? Publicista se domnívá, že je to tím, že předlistopadová propaganda části obyvatel "vymyla mozky“.

Vyvadil pak k důvodům, které jej vedou být proti našemu členství v NATO, dodal, že tento vojenský pakt ohrožuje svět. "Kvůli válkám NATO vznikl Islámský stát,“ podotkl. Takové tvrzení označil Šafr za lež. "Do všech těch konfliktů byl Západ zatažen,“ řekl a Vyvadilovi vyčetl, že nemluví o vážném nebezpečí, za které považuje "agresivní brutální politiku současného Kremlu, která nerespektuje suverenitu zemí“.

Paní redaktorko, vy se usmíváte

Vyvadil nesouhlasil, podle něj střet na Ukrajině vyvolaly západní země, zejména USA. "Vy se usmíváte na Šafra, paní redaktorko,“ vyčetl Koubové, přičemž naznačil, že její úsměv považuje za její názorové souznění se Šafrem.

Moderátorka pak citovala dnešní vyjádření předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který řekl, že odpůrci konvoje podrývají českou obranyschopnost. "Schwarzenberg je komik, komunisté asi mají pravdu, že o tom měl hlasovat Parlament kvůli překročení 48hodinové lhůty,“ řekl Vyvadil. Měl tím na mysli tvrzení politiků KSČM, že česká Ústava svěřuje rozhodnutí o průjezdu cizím vojskům jen v případě, že se na českém území nebudou pohybovat déle než 48 hodin. Pokud to bude trvat delší dobu, jde o pobyt, v tom případě je ale nutný souhlas Parlamentu. Tyto spory označil Šafr za "zbytečnou technicistní diskuzi". Podle něj je hlavní to, zda patříme do rodiny svobodných demokratických zemí, kde se volí svobodně, kde jsou média svobodná. Nebo na Východ, kde jsou oligarchické systémy.

Líbila by se mi Středoevropská unie

Vyvadil zase obvinil Západ z toho, že "vede celý svět do války“. Protože chce žít stále v této zemi, líbil by se mu projekt jakési Středoevropské unie, kterou by tvořily státy bývalého Rakouska-Uherska. Na těchto zemích se mu líbí to, že nechtějí protiruské sankce a nechtějí konfrontaci s Ruskem.

Šafr oponoval tím, že západní demokracie jsou velmi mírumilovné, až tak, že nechtějí řešit aktuální konflikty. Na adresu Vyvadila řekl, že má "posunuté vidění světa". "Chcete svět, kde se vraždí političtí oponenti a novináři,“ vyčetl svému oponentovi v diskuzi.

Nejvyšinutější šéf všech deníků

Šafr Vyvadilovi také vyčetl jeho facebookový profil, který označil jako "něco šíleného“. Z názorů Vyvadilových příznivců se zřejmě opravdu zhrozil: "Jestli za vámi je nějaká malá síla, já z ní mám strach,“ uvedl.

Vyvadil zase Šafrovi vyčetl, že řada novinářů o něm říká, že jej považují za "nejvyšinutějšího šéfa všech deníků“. Sám si prý každé ráno čte všechny české a zahraniční portály. "Mě zajímá Helmut Kohl, Henry Kissinger, špičky světa, které mají stejné názory jako já. Velmi kritizují současný svět,“ konstatoval. A zmínil, že ve Francii je zcela jedno, jestli ve volbách zvítězí Le Pen nebo Sarkozy. "Jedna z jejich prvních návštěv povede do Ruska,“ myslí si.

Šafr pak prohlásil, že bychom si měli vážit demokracie. "Jsme spojenci USA, Německa, Polska. Je to dobrá společnost, je to ten nejlepší klub, co na světě pro nás může být,“ řekl.

Tento týden poprvé zažívám demokracii

Vyvadil zase tvrdil, že tento týden poprvé zažívá demokracii, kdy poprvé může říct své názory a poprvé je nějakým způsobem akceptují i média. A je prý vděčný za to, že Českem projede americký vojenský konvoj, protože se konečně o našem členství v NATO otevřela diskuze.

Šafr naopak prohlásil, že Vyvadil pořádá "před národem své zvrácené představení“. A upozornil Vyvadila, co by se stalo, kdyby byl v zemi, za jejíhož přítele se prohlašuje. "Kdybyste v Rusku byl v takovém rozporu se zájmy tamní moci a státu, tak byste v rádiu neseděl,“ dodal Šafr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…