Vy s námi nechcete hovořit? Ale chcete. Kmoníček v rádiu popsal, jak si Rusko vychutnává Evropu v kauze uprchlíků

23.06.2015 18:31

Plán Evropské unie na potápění pašeráckých lodí, které do Evropy převážejí z Afriky imigranty, může zhatit Rusko. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu na to upozornil ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. V pořadu se mluvilo i o možných řešeních řecké krize, o tom, zda a kdy by měla naše země přijmout euro nebo jak se s ohledem na služební zákon bude řešit obsazení českých ambasád v Sýrii a na Slovensku. Kmoníček také částečně prozradil, kam letos pojede na dovolenou, jak se mu líbil pilotní díl nové dětské série o krtečkovi a v rozhlase udělal malé majetkové přiznání.

Vy s námi nechcete hovořit? Ale chcete. Kmoníček v rádiu popsal, jak si Rusko vychutnává Evropu v kauze uprchlíků
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

Na začátku pořadu se mluvilo asi o největším problému těchto dnů – o uprchlické vlně, která zaplavuje Evropu. Podle Kmoníčka by země EU neměly jít do ostrého střetu, ale do kompromisu. Ten by měl být rozfázovaný na krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé etapy. Přijetí kvót, které by stanovovaly, kolik uprchlíků musí každá země EU přijmout, by prý mělo smysl až ve chvíli, kdy by se zarazil příliv uprchlíků. „Je nesmysl udělat kvóty 20 tisíc lidí, když je pak kriminální gangy nahradí dalšími sto tisíci uprchlíků,“ vysvětlil Kmoníček.

Moderátorka připomněla, že plán EU na potápění pašeráckých lodí ve Středozemním moři musí odsouhlasit Rada bezpečnosti OSN, a zeptala se, zda takový zásah RB skutečně podpoří.

Rusko hraje s EU hru: Nechcete s námi hovořit? Ale chcete!

Kmoníček upozornil, že Ruskou federaci nyní EU potřebuje, aby tuto rezoluci nezablokovalo. „Rusko se nechalo slyšet, že by měla s touto rezolucí souhlasit libyjská vláda. Jakou hraje Rusko hru?“ zajímalo moderátorku. „Rusko hraje hru – nechcete s námi hovořit? Ale chcete!“ podotkl Kmoníček a upozornil na to, že se s Ruskem musíme dohodnout, jinak si dáme góly do vlastní branky.

Na otázku, co asi Rusko bude za svůj souhlas chtít, Kmoníček opáčil: „Zeptejte se Sergeje Lavrova (ruský ministr zahraničí, pozn. red.)“. K tomu dodal, že za svého působení v OSN zažil, že státy tam mezi sebou dělají výměnné obchody běžně. „Kdybych měl všechny vyjmenovat, už bych se tam nesměl nikdy vrátit,“ dodal.

Řecká krize: Objevují se divoké scénáře

Ohledně řecké krize poznamenal, že se nyní všichni snaží, aby Řecko zůstalo v eurozóně. „Můj odhad je, že peníze dostane, ale pak přijde problém,“ uvedl s tím, že zřejmě to, co Řecko ústy premiéra Alexise Tsiprase navrhlo, nebude schopné doma prosadit. „Radikální členové Syrizy již proti premiérovi vystoupili. Už se objevují divoké scénáře, že část Syrizy se odštěpí,“ varoval Kmoníček.

Podle něj by sice teoreticky mohlo dojít k bankrotu Řecka. Takový dluh ale musí někdo zaplatit. Vzhledem k tomu, že 95 % řeckého dluhu vlastní Německo, zaplatila by jej tato země. Bankrot Řecka by podle Kmoníčka také znamenal pokles české koruny o 5–10 %.

Čím později vstoupíme do eurozóny, tím horší podmínky pak můžeme mít

Na otázku, zda není v této situaci dobře, že ČR nemá euro, tak Kmoníček varoval, že náklady na bankrot Řecka by se rozpočítaly mezi ostatní země eurozóny na mnoho let dopředu. A prý se také může stát, že čím později vstoupíme do eurozóny, tím horší podmínky pak budeme mít.

Na otázku, zda skončí ve svých funkcích současné velvyslankyně na ambasádách na Slovensku a v Sýrii Livia Klausová a Eva Filipi kvůli služebnímu zákonu, který nedovoluje státním úředníkům působit ve státní správě po dovršení 70 let věku, Kmoníček odpověděl poněkud diplomaticky: „Nejpravděpodobnější je, že zákon o státní službě bude naplněn a zároveň nedojde ke konfliktu mezi prezidentem a českou diplomacií.“ Přiznal, že přeobsazovat post velvyslance v Sýrii by bylo vrcholně nepříjemné. „Jsme jednou z mála spojovacích linií mezi režimem Bašára Asada a západními spojenci. Kdyby se přerušila z důvodu v zahraniční tak obtížně pochopitelného… Působili bychom vrcholně směšně,“ řekl k tomu Kmoníček.

Nemám nemovitý majetek, nemám auto. Ale mám spoustu bývalých manželek a dětí

V průběhu pořadu přišla řeč i na odlehčenější témata. Kmoníček například prozradil, že na dovolenou pojede na blíže neupřesněné místo v Asii. Když se moderátorka snažila zavést hovor na majetkové přiznání hradního kancléře Mynáře, Kmoníček pouze řekl, že na to „neumí odpovědět“. A prozradil na sebe, že žádný majetek nemá. „V ČR nevlastním žádný nemovitý majetek, nemám auto. Ale mám spoustu bývalých manželek a spoustu dětí,“ prohlásil.

V závěru pořadu se jej moderátorka Helena Šulcová zeptala i na to, zda se mu líbil pilotní díl nové série o krtečkovi, který píší čínští tvůrci, byť po konzultaci s Prahou, pro čínskou televizi. „Líbil se čínským dětem, reagovaly velmi živě. Zadání, aby to byl primárně produkt pro čínský trh, to splnilo. Já neumím hodnotit komiksy, já na to normálně nekoukám,“ odpověděl opět poněkud diplomaticky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…