Vybírá se na Hradě „zemanovné“? Noviny otiskly vážné obvinění Miloše Zemana

24.11.2016 8:17

Odkud tečou peníze na Pražský hrad k prezidentu Miloši Zemanovi? A kdo se naopak těší jeho péči? To vše zmapovalo dnešní vydání MF Dnes.

Vybírá se na Hradě „zemanovné“? Noviny otiskly vážné obvinění Miloše Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman neskrýval radost nad vítězstvím Donalda Trumpa

„Je to taková symbióza. Zeman očekává příspěvek na kampaň a sponzoři privilegovaný přístup prezidentského úřadu,“ objasnil fungování ředitel Transparency International David Ondráčka. 

MF Dnes následně jako příklad uvádí například holding Adamovské strojírny, které patří mezi velmi štědré a dlouhodobé dárce především SPO, částečně i prezidentské kampaně. Návštěvy prezidenta Zemana jsou zde podle deníku opakované a zástupcům společnosti byla nabízena i účast na cestě do Jižní Ameriky. A vazby sem má i podnikatel Martin Nejedlý, jenž je zároveň Zemanovým poradcem. Sedí ve firmě s Tomášem Rosenbreyerem, jenž nedávno působil v orgánech strojírenského holdingu.

Skupina podnikatelů kolem Martina Nejedlého přitom patří k nejštědřejším dárcům – mnohdy jde o firmy s napojením na ruský byznys – následují pak dárci z okolí zbrojaře Jaroslava Strnada a následně právníci blízcí Zemanovu kancléři Vratislavu Mynáři. 

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček však odmítá, že by sponzorské dary souvisely s tím, zda Zeman danou společnost navštíví, či že je ovlivní Nejedlý. „Nevím o takovém vlivu, klíčové je rozhodnutí pana prezidenta, nikoliv jeho okolí,“ uvedl mluvčí Zemana Jiří Ovčáček. A vyjádřil se i k návštěvám prezidenta v regionech. „Pan prezident už navštívil velké množství firem, od malých až po ty velké. Pro pana prezidenta je základním a hlavním kritériem přínos dané společnosti pro region, pro český export, zaměstnanost či pro příliv zahraničních investic,“ dodal.

Ondráčka však trvá na svém: „Pan Nejedlý je evidentně šedou eminencí Zemanových politických aktivit, ovlivňuje, co bude prezident dělat, s kým se setká či na co bude, třeba i zákulisně, tlačit,“ tvrdí. 

MF Dnes následně popisuje, jaký profit mají společnosti, které SPO či prezidentské kampani věnují finance. Všímá si například rodinné firmy Ray Service, která se za své sponzorství dostala s hlavou státu do Číny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…