Výhrůžky Sobotkovi oběšením, tvrdý zásah policie, salva vajec na Okamuru... V Praze proběhla další demonstrace

01.07.2015 23:55

REPORTÁŽ Ve středu odpoledne se v Praze na Můstku konala demonstrace proti imigraci, proti kvótám a za vystoupení z EU. Demonstrace se zúčastnilo zhruba 450 lidí z několika uskupení, zejména z Bartošovy Národní demokracie, Okamurovy SPD (Svoboda a přímá demokracie) a nacionalistického hnutí Generace Identity. V dolní části Václavského náměstí - na Můstku, přitom postávala skupina zhruba 50 antifašistických aktivistů, v jejichž čele stála romská aktivistka Ivanka Mariposa Čonková, aktivista Kohout, či levicový publicista Tomáš Schejbal. Z jejich strany se směrem k nedalekému pódiu ozývaly výkřiky: "Bartoše do koše!" apod.

Výhrůžky Sobotkovi oběšením, tvrdý zásah policie, salva vajec na Okamuru... V Praze proběhla další demonstrace
Foto: PL.cz
Popisek: Zásah policie během demonstrace proti uprchlíkům a islámu na Václavském náměstí

Na demonstraci mezi prvními řečníky vystoupil Tomio Okamura, který se ostře vymezil proti přijímání uprchlíků a řekl, že problém uprchlíků by měl být řešen dříve, než uprchlíci na lodích dorazí k evropským břehům. Na Okamuru při jeho projevu letělo pár vajec. V tomto svérázném protestu měl opět prsty levicový publicista Tomáš Schejbal, který včera na demonstraci pořádané hnutím Blok proti islámu, házel vajíčka po političce Janě Volfové.

Bartoš vyhrožoval premiérovi oprátkou

Po Okamurovi vystoupil předseda krajně nacionalistické Národní demokracie, který Okamurovi poděkoval za to, že jako jediný politik ve sněmovně nezklamal. Bývalý novinář Adam B. Bartoš, jenž proslul seznamem tzv. "pravdoláskařů" i antisemitskými výroky, řekl, že "USA a NATO svojí agresivní politikou destabilizují svět a způsobují migrační vlny", které podle něj řídí ti, kteří stojí za USA. Podle Bartoše platí tyto černé žoldáky a jejich přesun USA, aby Evropu rozložily a uvrhly do chaosu.

"Když se nepodařilo zatáhnout Rusko do války, zvolili plán B - rozvrat Evropy", řekl Bartoš. Ve svém projevu hřímal, že s uprchlíky není třeba mít soucit a že se s nimi musíme vypořádat tvrdě. Dále vyzval k referendu pro vystoupení z EU, která podle něj spolu s USA tento plánovaný přesun národů podporuje. Na pódiu dále vytáhl symbolickou smyčku, kterou zdvihl do výšky a pohrozil, že vládě dává ultimátum jeden týden.

"Pokud se do týdne nevzpamatují, začneme konat!" pohrozil Bartoš. Kulisy mu přitom tvořil pár symbolických šibenic, které nedaleko pódia drželi členové Generace Identity. Bartoš svůj projev zakončil heslem: "Vlasti zdar!"

S projevy dále vystoupili zpěvák Aleš Brichta a čestný člen Národní demokracie a předseda Českého hnutí za národní jednotu (ČHNJ) Jan Skácel.

Tvrdý zákrok policie

Po skončení projevů se v dolní části Václavského náměstí začal šikovat protestní průvod zhruba 400 lidí, v jehož čele stál Adam B. Bartoš a členové spřízněných stran a hnutí. Mezi účastníky akce nechyběl ani krajní nacionalista Pavel Matějný. V té době si na zem na Můstku sedlo zhruba 30 antifašistů a antifašistek a pokusili se nacionalistům zablokovat jejich pochod. Ze strany policie a těžkoděnců následně došlo k velice tvrdému a neadekvátnímu zákroku k několika antifašistům, kteří po výzvě odmítli opustit místo a nechat pochod nacionalistů projít.

Pochod několika stovek nacionalistů v čele s Bartošem procházel skrz Ovocný trh a přitom sborově křičel: "My jsme národ!", "My jsme tady doma!", "Pověsit Sobotku!" a "Čechy Čechům!" Někteří jedinci křičeli i hesla jako: "Uprchlíky utopit v moři!" Turisty na Staroměstském náměstí vyděsila obrovská rána, pravděpodobně z odpálené pyrotechniky.

Křičící dav poté prošel Kaprovou ulici až na Klárov před sídlo vlády, kde vedle symbolických šibenic vystoupilo několik řečníků, z nich někteří varovali před "hordami nadržených černochů" a měli další xenofobní výroky. Mezi řečníky vystoupil též Jan Korál z NWOO, který se ve svém projevu snažil celou situaci uklidnit a uvedl zde heslo: "Nenávist není řešení". Demonstranty byl však vyzván k tomu, aby svůj projev krátil.

Na improvizovaném pódium před sídlem vlády se poté dostal Bartoš, který se smyčkou v ruce opět varoval vládní politiky, že se za týden vrátí a prohlásil, že je pro zavedení domobrany a znovuzavedení pohraničníků. Několik účastníků se mezi sebou bavilo o tom, že Bartošovi nevěří ani slovo, jelikož je to populista. Na místě zazněly výkřiky: "Defenestrace!" a "Sobotka je čů**k!". Demonstrace před úřadem vlády se po 19. hodině poklidně rozešla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…