Vyplulo na povrch: Bylo to naplánované! Ředitelka školy vláčená kvůli kauze muslimský šátek prozradila, jak na ni tlačila Šabatová i neziskovky

04.02.2017 18:06

Moderátor Luboš Xaver Veselý přivítal v sobotním Pressklubu na Frekvenci 1 Ivanu Kohoutovou, ředitelku střední zdravotnické školy na Praze 10. Tuto dámu žalovala muslimská studentka původem ze Somálska, která se cítila diskriminována tím, že při studiu nesmí nosit hidžáb. Ivana Kohoutová posluchačům prozradila, co všechno si kvůli této studentce prožila.

Vyplulo na povrch: Bylo to naplánované! Ředitelka školy vláčená kvůli kauze muslimský šátek prozradila, jak na ni tlačila Šabatová i neziskovky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitelka zdravotnické školy v Praze 10 Ivanka Kohoutová

„My jsme to s kolegyní hodnotily pozitivně, že se tu chtěly integrovat dvě studentky a pomáhat tady,“ začala zvolna paní ředitelka. Jedna uchazečka, původem z Afghánistánu, měla veškeré doklady v pořádku, měla průkaz azylanta, vše, co vyžaduje zákon. Studentka ze Somálka však doklady, které vyžaduje zákon, nedodala. Dohodla se tedy s paní ředitelkou, že všechno přinese v první školní den 2. září 2013.

Nedodala je ani v tento den. „Ona měla doklad o tom, že měla ukončenou základní školní docházku, ale neuměla číst, psát ani počítat. Mě to překvapilo,“ popisovala v rádiu ředitelka. Kohoutová si obě dívky pozvala do ředitelny. Ony tam přilétly, ta Somálka dupala a říkala, že u nás nebude studovat, vyběhla z ředitelny a po chvíli se vrátila s formulářem, že ukončuje studium. Asi kvůli nošení šátku, ale jak ona neuměla vůbec psát, tak to na tom formuláři vypadalo jako nehonění,“ prozradila Kohoutová.

„To byl naplánovaný scénář. S právníky, s nevládními organizacemi, pravděpodobně, aby z toho vznikla politická kauza a aby se tady prolomilo to, že se na škole nesmí nosit náboženské symboly,“ pokračovala dáma. „A vás k tomu tedy využili?“ ptal se moderátor Veselý. „Ano,“ odpověděla jasně paní ředitelka.

Já jsem se vždy snažila být čestná a nechtěla jsem se vzdát

Celou situaci se prý snažila vysvětlit i veřejné ochránkyni práv Anně Šabatové. Ombudsmanka navštívila školu a této schůzce byl přítomen i advokát školy, který vykonával běžnou agendu. „Snažila jsem se jí vysvětlit, že somálská studentka nepředložila doklady, ale ona to vůbec nechtěla slyšet. Když ombudsmanka poprvé odešla, tak jsem věděla, že je to špatně, že půjde o diskriminaci,“ posteskla si ředitelka.

„Je to pro mě velká zkušenost. Už vím, co je to zpolitizování nevinné věci. Co se z toho teda všechno stalo od roku 2013. Že mě naše nevládní organizace, nebo spíše její advokátka, dala tedy k soudu. To ustanovení o nošení náboženských symbolů jsem musela ze školního řádu odstranit,“ popisovala ředitelka situaci.  

„Měla jsem několik stovek probdělých nocí za tu dobu. ... To byly strašné tlaky i od paní ombudsmanky. Ona má chránit práva občanů naší republiky. Byl to strašný tlak, bála jsem se, bála jsem se o své zdraví, abych to vůbec vydržela. Bylo to neustále nějaké odpovídání a kontroly. ... Já jsem se vždycky snažila být čestná a spravedlivá, tak nevím, proč by se po mně měla vozit nějaká studentka z Afriky spolu s neziskovými organizacemi. Já jsem nic neudělala a chtěla jsem to dokázat. Samozřejmě s pomocí právníka, protože ten marasmus tady je takový, že obyčejný člověk nemá šanci vyznat se v zákonech,“ udeřila dáma

Čas pořadu se nachýlil ke konci a Luboš Xaver Veselý položil poslední otázku. „Změnil ten váš případ pohled na uprchlickou krizi?“ „Změnil,“ odpověděla Kohoutová. „Myslím si, že se musí předem vyřešit spousta právních věcí,“ řekla jasně nakonec paní ředitelka.

Sluší se připomenut, že český soud dal nakonec ředitelce za pravdu, i když rozsudek je zatím nepravomocný a studentka ze Somálska se může odvolat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…