Vyšel článek o chudobě a nerovnosti v USA. Možná usoudíte, že my jsme na tom dobře

20.10.2015 13:41

Spojené státy byly pro přistěhovalce z celého světa vždy považovány za ideální cílovou destinaci. Možná se však jejich postoj nyní změní. Z dat zveřejněných nadnárodní finanční společnosti Credit Suisse vyplývá, že do kategorie 10 % nejchudších lidí na světě spadá také 50 milionů Američanů.

Vyšel článek o chudobě a nerovnosti v USA. Možná usoudíte, že my jsme na tom dobře
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

„Stále více rozhořčených Američanů začíná chápat poselství kandidáta demokratů na prezidenta Bernieho Sanderse, který často hovoří o majetkové nerovnosti v americké společnosti. Po zveřejnění dat Credit Suisse jejich nevole jistě ještě poroste,“ uvádí univerzitní profesor a zakladatel webových stránek věnující se sociální spravedlnosti Paul Buchheit na Commondreams.org. Z obrovského množství zajímavých dat a statistik Buchheit vybírá pět dle jeho názoru klíčových údajů. „Na světě žije asi půl miliardy jedinců pod hranicí chudoby a každý desátý je Američan. Něco takového se zdá jistě neuvěřitelné, ale je tomu bohužel tak,“ glosuje Buchheit.

Hlavním důvodem těchto překvapivých zjištění je dle jeho mínění vysoká zadluženost. „Také v mnoha evropských státech existují značné dluhy, ale bez nadměrného zatížení nejchudšího obyvatelstva. Je skutečně k nevíře, že 50 ze 243 milionů Američanů je součástí nejchudších deseti procent světové populace. V kontrastu s tím však dalších 110 milionů Američanů patří k nejbohatším 10 % světové populace,“ konstatuje Buchheit a přechází ke druhému velmi zajímavému statistickému údaji. „Každý z těchto nejbohatších lidí v průměru od recese získal 1 milion dolarů. Berme také v potaz, že celkové bohatství USA vzrostlo od roku 2009 o ohromujících 60 % z 54 na 85 bilionů dolarů. Jenže tři čtvrtiny z toho směřovaly právě jen k nejbohatším 10 % naší populace,“ uvádí Buchheit.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Za alarmující Buchheit rovněž považuje, že Spojené státy jsou jediným regionem, kde střední třída nevlastní svůj podíl na celkovém bohatství země, jenž by odpovídal jejímu zastoupení v populaci. „Podle Credit Suisse tvoří americká střední třída 39 % obyvatelstva, ale vlastní jen 21 % národního bohatství. Všude jinde na světě je tomu jinak. Bohatství příslušníka střední třídy v USA dosahuje sotva poloviny průměru celé populace. Přitom v Evropě toto číslo činí 130 %, v rámci čínské populace je střední třída třikrát bohatší než všichni obyvatelé a v Indii a Africe jde dokonce o desetinásobek,“ cituje Buchheit z publikace Credit Suisse. Nečekaný je také údaj vztahující se k podílu na národním bohatství 70 % Američanů. „Nejde o ty nejchudší, ale v každém případě tito lidé vlastní jen 6,9 % národního bohatství USA. Ve všech ostatních státech toto číslo kolísá mezi 13 až 30 %.“

V závěru Buchheit také konstatuje, že pouze Kazachstán, Libye, Rusko a Ukrajina jsou na tom v oblasti majetkové nerovnosti hůře. „Americký prezident Barack Obama kdysi řekl, že věří ve výjimečnost Ameriky. Data vztahující se k majetkové nerovnosti v americké společnosti dokazují, že měl bohužel pravdu,“ uzavírá s notnou dávkou ironie Buchheit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…