Vyšetřování: Vladimir Putin nařídil vraždu

21.01.2016 13:30

Jen stěží uvěřitelná informace dorazila od britského soudu. Vraždu bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, který před devíti lety zemřel na otravu poloniem, měl pravděpodobně schválit samotný ruský prezident Vladimir Putin. Vraždu měli vykonat dva ruští agenti na rozkaz ruské kontrarozvědky FSB. Tyto závěry zveřejnil dnes právě londýnský soud.

Vyšetřování: Vladimir Putin nařídil vraždu
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Podle vyšetřujícího soudce Roberta Owena byla operace FSB pravděpodobně schválena tehdejším šéfem FSB Nikolajem Patruševem i Putinem. Putin a členové jeho administrativy měli prý k zabití Litviněnka své důvody. 

Ruské ministerstvo zahraničí se proti takovéto zprávě samozřejmě ohradilo. Zpráva je prý zaujatá, zpolitizovaná a neprůhledná. Obvinění britského soudu označil za absurdní i jeden z údajných travičů. Ukazují prý na protiruský postoj a omezenost Londýna.

Vdova po Litviněnkovi Marina však vyzvala k sankcím vůči Rusku a Putinovi. Podle svých slov je velmi ráda, že slova manžela vyřčená na smrtelné posteli, kdy obvinil právě Putina, potvrdil anglický soud. 

Zpráva vyšetřujícího soudce čítá 326 stran. Opírá se o výslechy při veřejných soudních jednáních a také o tajné informace britských zpravodajských služeb.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …