Vystrašení nájemníci z Písnice se ozvali proti ČEZu. Ten na nich za to chce vymáhat miliony

13.12.2016 20:05

KAUZA Škoda v řádu několika milionů korun vzniká prý společnosti ČEZ kvůli jednání iniciativy Moje Písnice a možná ji bude nucena vymáhat. Dopisy s takovým zněním nyní dostali obyvatelé pražského sídliště Písnice, kteří se bojí o střechu nad hlavou. Někteří z nich hovoří o zastrašování.

Vystrašení nájemníci z Písnice se ozvali proti ČEZu. Ten na nich za to chce vymáhat miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest obyvatel písnického sídliště před budovou ČEZ

„Obyvatelé nečekali jako ovce, ale začali se proti nespravedlnosti bouřit. Byty byly kdysi nájemníkům přiděleny různými podniky a ČEZ je pak dostal ve velké privatizaci od státu zdarma. Demonstrace rozzlobených obyvatel i přizvaná PR firma celou kauzu rozvířily, a to zřejmě není žádoucí,“ okomentovala pro ParlamentníListy.cz dopis učitelka v důchodu Magdalena Vlková, která se jako zainteresovaná nájemnice účastní většiny demonstrací namířených proti prodeji bytů na pražském sídlišti Písnice. Aktuální vývoj kauzy by se dal popsat názvem epizody z filmové série Hvězdné války, tedy Impérium vrací úder.

Několikamilionová hrozba

„Jelikož má Skupina ČEZ zákonnou povinnost předcházet škodám, a tedy i na případný vznik škod upozornit, dovolujeme si Vás, nájemníky, z tohoto důvodu upozornit, zda víte, jaké kroky možná i Vaším jménem iniciativa Moje Písnice podniká. Jednání iniciativy Moje Písnice, respektive osob v ní sdružených, považujeme za protiprávní,“ píše se v dopise, který byl rozeslán všem nájemníkům pražského sídliště Písnice. ParlamentníListy.cz ho mají k dispozici.

„V důsledku tohoto jednání vzniká společnosti ČEZ škoda, která se v tuto chvíli může pohybovat v řádu až několika milionů Korun českých. Tato škoda může být vyčíslena v řádech několikanásobně vyšších, pokud by v důsledku tohoto protiprávního jednání odstoupil některý z účastníků veřejné soutěže, nebo dokonce všichni její účastníci. Přestože věříme, že tyto aktivity, které již přesáhly rámec akceptovatelného jednání, jsou aktivitami pouze velmi úzkého okruhu osob, považujeme ze důležité Vás upozornit, že společnost ČEZ bude v takovém případě nucena tuto škodu vymáhat,“ píše se dál v dopise, pod nímž je podepsán Peter Tölgyesi, místopředseda rady jednatelů ČEZ Korporátní služby, s. r. o.

Obavy z prodeje

„Společnost ČEZ, která se rozhodla prodat bývalé podnikové byty v Praze na sídlišti Písnice a v bytovém domě Bělocerkevská ve veřejné soutěži o nejvyšší finanční nabídku, se rozhodla přitvrdit,“ vysvětlila paní Vlková.

Ve svém vyjádření ještě dodala: „Nejenže tato firma s téměř sedmdesáti procenty akcií ve vlastnictví státu chce prodat seniorům i rodinám s dětmi střechy nad hlavou, nejenže už šestý měsíc odmítá jednat s nájemníky o vzájemně uspokojivém řešení, jež bylo v roce 2003 zmařeno nevyžádanou nabídkou od Pražské správy nemovitostí, teď začala nájemníky zastrašovat.“ O zastrašování ale hovoří i další obyvatelé sídliště.

Akce a reakce

Do iniciativy Moje Písnice se s jejím vznikem zapojilo nespočet nájemníků. Většinou se scházejí v tělocvičně tamního klubu Junior a pořádají menší či větší demonstrace po celé Praze. Rozesílají otevřené dopisy politikům, jako například předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi anebo ministrovi financí Andreji Babišovi. Zatím bez patřičné odezvy. Nejspíš zůstávají ležet na stolech sekretářek jejich sekretářek. Také začali spolupracovat s advokátní a poradenskou kanceláří Vilímková Dudák & Partners.

V dopise Petera Tölgyesiho navíc stojí černé na bílém, že Městská část Praha-Libuš, pod níž sídliště spadá, má také možnost zapojit se do veřejné soutěže a stále se zapojit může, když využije institutu takzvané nevyžádané nabídky. O podrobnostech průběhu soutěže prý firma ČEZ nemůže informovat, aby byly zajištěny maximálně rovné podmínky výběrového řízení a nebyly poškozeny její zájmy. Advokátní kancelář Vilímková Dudák & Partners v zastoupení obyvatel sdružených v iniciativě Moje Písnice se jedním z otevřených dopisů obrací také na účastníky veřejné soutěže s tím, že bude činit vše pro to, aby v rámci soutěže uzavřené smlouvy byly zneplatněny, a vyzývá účastníky soutěže, aby v ní nepokračovali. To ČEZ vadí nejvíc.

Vzpomínka na sídliště

Reportér ParlamentníchListů.cz byl minulý týden na sídlišti Písnice a hovořil tam s několika vystrašenými nájemníky. Ti se stavějí i proti tomu, aby se do soutěže zapojila Městská část Praha-Libuš. „I kdyby se jí podařilo byty vysoutěžit, jejich cena bude tak vysoká, že nám je nebude moci prodat za odpovídající cenu, kterou bychom si mohli dovolit,“ znějí jejich obavy. Na sídlišti žije spousta starších lidí, kteří investovali velké peníze do oprav a zvelebování bytů, kde platí nájem.

Nájemníci se bojí, že nový majitel bude flákat údržbu a opravy bytů. Navíc mezi nimi vládnou obavy, že bude prostorné sídliště novým investorem zastaveno a vznikne z něj pouhá noclehárna. „Zároveň si Vás dovolujeme znovu ujistit, že práva všech nájemců zůstanou i v případě změny vlastníka zachována,“ ujišťuje na závěr v aktuálním dopisu ČEZ. Nájemníci z Písnice se ale obávají, že to bude úplně naopak, a udávají příklady ze sídlišť po celém Česku. Chtějí si byty koupit za cenu, která by byla předmětem vyjednávání. Proto jsou odhodláni bojovat proti veřejné soutěži, jak to půjde.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…