Z Německa ve čtvrtek vyjede poslední vlak s českou naftou

21.11.2017 12:43

Ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu vyjede ve čtvrtek poslední vlak s českou naftou. ČTK to dnes řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Česko mělo v Bavorsku naftu v hodnotě přes miliardu korun, po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe se k ní ale nemohlo skoro dva roky dostat. Švagr dříve uvedl, že přeprava veškerého paliva by celkově neměla stát více než 60 milionů korun.

Z Německa ve čtvrtek vyjede poslední vlak s českou naftou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Loni v červenci podepsala SSHR s novým majitelem skladu, firmou Krailling Oils Development (KOD), a insolvenčním správcem smlouvu, na jejímž základě ČR získala naftu zpět. Všechnu původně uloženou naftu si ale Česko z Německa neodveze. Z měření, které provedli v prosinci roku 2014 němečtí celníci, vyplývá, že ve skladu v Kraillingu schází 6,3 milionu litrů paliva proti evidenčnímu stavu. Kolik přesně nafty chybí bude podle správy možné říci až po odjezdu posledního vlaku.

„Mohu potvrdit, že poslední vlak s naftou vyjede z Německa tento čtvrtek. Skončí tím největší logistická operace v historii Správy státních hmotných rezerv. Zatímco jiné podobné úřady v zahraničí cvičí přesun pohonných hmot papírově, my jsme si vyzkoušeli přesun desítek milionů litrů nafty v reálných podmínkách,“ řekl dnes ČTK Švagr.

Transport nafty začal loni v říjnu. Dopravu paliva do ČR zajišťuje státní distributor paliv Čepro, smluvním dopravcem je ČD Cargo. Čtvrteční vlak bude celkově šedesátým.

Česko může mít část zásob nafty uskladněnu v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004. Dodatek v roce 2010 uzavřela SSHR. Správa tehdy argumentovala například tím, že stát uskladněním části zásob nafty v Německu ušetří desítky milionů korun. Švagr poté několikrát uvedl, že předchozí vedení správy neodhadlo všechna potenciální rizika, která z kontraktu vyplývala. Insolvenční správce Viktoriagruppe české vlastnictví nafty nikdy neuznal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…