Za předraženou stavbu chce Válková po předsedovi soudu 35 milionů

28.03.2014 8:06

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) chce po šéfovi soudu Jaromíru Pořízkovi 35 milionů korun. Podle obžaloby předseda Krajského soudu v Brně selhal při dvoumiliardové investici. Ministryně nyní soud žádá, aby Pořízkovi přikázal zaplatit škodu způsobenou státu.

Za předraženou stavbu chce Válková po předsedovi soudu 35 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jaromír Pořízek je obžalovaný kvůli stavbě justičního paláce. Jako šéf soudu řídil nejproblematičtější zakázku za poslední roky. V roce 2009 dokončil dvoumiliardovou stavbu. Jenže podle původních plánů měla stát polovinu.

Uznávaný soudce pravděpodobně přijde i o svou funkci. K tomu po něm Helena Válková žádá zaplatit škodu, kterou podle policie způsobil státu. Jedná se o 35 milionů. Peníze chce šéfka resortu spravedlnosti přesto, že její předchůdkyně Marie Benešová vyšetřovatelům sdělila, že „nebyla zcela zjevně prokázána příčinná souvislost mezi vzniklou škodou a protiprávním jednáním“, píšou Hospodářské noviny.

Jak přesně Pořízek chyboval, jasné není. Státní zástupci to nezveřejnili. Ví se však to, že ke stavbě nechal postavit sousední budovu státního zastupitelství.  S novou budovou se cena vyšplhala až na 1,83 miliardy. Sám Pořízek údajně od začátku věděl, že je původní cena 800 milionů nereálná. Prý se jednalo o předběžný propočet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…