Žádné zlepšení, pořád jsme na dně, varuje ekonom Ševčík

15.08.2013 7:01

Po roce a půl se zlepšily ukazatele ekonomické situace České republiky. Hrubý domácí produkt (HDP) v druhém čtvrtletí rostl ve srovnání se začátkem roku o sedm desetin procenta. Ekonom Miroslav Ševčík ale varuje: Pořád nejde o nějak závratná čísla.

Žádné zlepšení, pořád jsme na dně, varuje ekonom Ševčík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Miroslav Ševčík

Podle Miroslava Ševčíka je považování těchto čísel za něco pozitivního spíše dezinterpretace. Teď jsme sice zaznamenali růst, ovšem meziročně je u HDP pořád ještě pokles. „Jsou to podle mého chybně pojaté interpretace,“ vysvětloval v Událostech, komentářích na ČT.

Česká ekonomika je podle něj pořád na dně, HDP pouze ukazuje, že možná se to v budoucnu zlepší. Všechny ostatní indikátory jsou totiž stále špatné.

Za pravdu mu dal i makroekonomický expert ČMKOS Jaroslav Ungermann. „Ekonomika je zatím ve velmi špatné kondici. Toto je jen takový signál, že se možná malinko něco zlepšuje,“ popisoval v pořadu a dodal, že se případně špatný vývoj zastaví.

Podle Ševčíka je nyní nejdůležitější, aby se ekonomika rozeběhla – a tomu napomůžou hlavně lidí. Zaprvé občané, kteří budou více nakupovat české produkty, pak ale i politici, kteří mohou změnit negativní sentiment domácností. „Naprosto nesmyslné bylo zvýšení DPH u snížené sazby,“ káral předchozí vládu. Podobné kroky se podle něj nemají dělat ve chvílích, kdy lidé ekonomice příliš nedůvěřují.

V pořadu vystoupil i zástupce stávající vlády, ministr vnitra Martin Pecina, jenž je právě na dovolené. On sám také varuje před příliš nadšeným výkladem statistik. „Ta čísla mohou být slibným začátkem, pokud jsou správně interpretovaná, ale určitě to není výhra,“ uvedl. „Naše vláda se bude do ekonomiky snažit natlačit více peněz z rozpočtu,“ ujistil na závěr.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…