Žádostí o víza na konzulátech ČR v zemích SNS loni přibylo

01.04.2014 12:30

Počet žádostí o schengenské krátkodobé vízum na zastupitelských úřadech a konzulátech České republiky v zemích Společenství nezávislých států (SNS) se loni zvýšil o deset procent na 549.361. Vyplývá to z údajů Ministerstva zahraničních věcí. Počet turistů ze zemí SNS letos v Česku stoupne o 200.000 lidí a dosáhne 1,3 milionu, odhaduje poradenská společnost Mag Consulting. Zrušení vízové povinnosti pro turisty ze zemí SNS by podle Mag Consulting pomohlo českému cestovnímu ruchu.

Žádostí o víza na konzulátech ČR v zemích SNS loni přibylo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cestovní pas

SNS zahrnuje devět z 15 bývalých svazových republik Sovětského svazu. Jde o Arménii, Ázerbájdžán, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Moldavsko, Rusko, Tádžikistán a Uzbekistán.

Od roku 2010 zájem o schengenská krátkodobá víza roste. „Projevuje se i Dohoda o usnadnění udělování víz uzavřená mezi Evropským společenstvím a Moldavskou republikou, ES a Ruskou federací a ES a Ukrajinou," uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Od roku 2009 do roku 2013 se počet podaných žádostí o krátkodobé vízum občanů členských států SNS zvýšil o 59 procent.

„Počet skutečně přijíždějících turistů z členských států SNS do ČR je více než dvojnásobný oproti počtu vydaných víz ČR. Podle našich odhadů očekáváme v letošním roce více než 600.000 žádostí o krátkodobá víza ze států SNS," dodal Beránek. Řada turistů využívá pro získání víz zastupitelské úřady okolních zemí, přes které pak do ČR přijíždějí.

Evropská unie kvůli napjaté situaci okolo ukrajinského poloostrova Krym na začátku března pozastavila rozhovory s Ruskem o vízovém režimu. Rusko má dlouhodobě velký zájem o uvolnění vízových pravidel pro cestování svých občanů do zemí EU. Po uvolnění volají obchodní komunity osmadvacítky i Ruska a také například cestovní kanceláře.

Ruský tisk minulý týden uvedl, že problémy se získáním schengenských víz mohou mít Rusové z Krymu. Podle ruského internetového listu gazeta.ru se do Evropy jen tak lehce nepodívají. O schengenská víza prý totiž smějí žádat jen na velvyslanectvích evropských zemí na Ukrajině. EU odmítla uznat ruskou anexi Krymu a rozhodla se nadále uplatňovat dosavadní pravidla pro vydávání víz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…