Zajímavé: Uprchlíci podávají žaloby

27.10.2015 11:12

Německá kancléřka Angela Merkelová otevřela zemi uprchlíkům dokořán, ale ne všichni z nich si tohoto velkorysého gesta dostatečně váží. Jak uvádí britský deník The Express, skupina příchozích migrantů žaluje Německo kvůli údajně pomalému vyřizování jejich žádostí.

Zajímavé: Uprchlíci podávají žaloby
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

Anketa

Co s členstvím České republiky v EU?

5%
95%
hlasovalo: 12257 lidí

Přibližně dvacet žadatelů o azyl ze Sýrie podalo žalobu proti vládě a požadují, aby jim byly bezodkladně vyplaceny sociální dávky a poskytnuto adekvátní bydlení. Stěžují si na to, že čekají na registraci již týden a úřady v Berlíně jim stále nebyly schopny vyhovět. Stovky uprchlíků jsou nuceny čekat dlouhé dny na registraci jejich žádostí, protože úřady nemají dostatek kapacit a navíc se věnují dostavbě hlavního městského uprchlického centra. Denně se dle informací britského deníku shromažďují před berlínským úřadem obrovské davy lidí a mnozí tvrdí, že čekají již celé týdny. Až do zpracování žádosti přitom uprchlíci nemají přístup k bezplatné zdravotní péči, sociální podpoře ani bydlení.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Uprchlíci tak jsou v tomto mezičase v podstatě bezdomovci, a to v době, kdy již noční teploty klesají pod bod mrazu. „V září dorazilo do Evropy na 170 000 migrantů a krize se postupně vymyká jakékoli kontrole. Situace se zhoršuje také díky kontroverzní německé přistěhovalecké politice otevřených dveří,“ uvádí Express. Německo již pracuje na změnách ve své migrační politice a před několika dny avizovalo, že neúspěšné žadatele o azyl budou zpět do jejich domova dopravovat vojenská letadla. Kancléřka Angela Merkelová je vystavena čím dál tím většímu tlaku. Ten nepřichází jen z řad opozice a voličů, ale přímo od jejích stranických kolegů. Zatím se ovšem může spolehnout na podporu koaličního partnera SPD. Socialisté se nechali slyšet, že pozice Merkelové by neměla být jakkoli zpochybňována a bez ní nemá koalice žádnou budoucnost.

Včera server ParlamentníListy.cz také informoval o nespokojenosti dalších uprchlíků v Německu. Na rozdíl od výše zmíněné syrské skupiny se však rozhodli zemi rovnou opustit a vrátit se zpět do Iráku. Konkrétně se jednalo o irácké Kurdy, kteří nebyli spokojeni s kvalitou ubytování v uprchlických táborech a také s výší finanční podpory. Jeden z Kurdů si například stěžoval, že jemu a jeho synovi německé úřady poskytly pouze 540 eur. Mladý kurdský uprchlík zase v textu převzatém ze zahraničních médií poukazoval na nedostačující úroveň bydlení a málo respektu ze strany německých úřadů a obyvatelstva. Podle německých úřadů již zemi z těchto i jiných důvodů opustily tisíce migrantů přicházejících ze Sýrie, Iráku či Afghánistánu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…