Zákon o původu majetku se dotkne těchto lidí. Ekonom Zámečník se v ČT rozpovídal

17.10.2014 22:52

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) představil návrh zákona o majetkových přiznáních. Zákon má cílit především na lidi, kteří podezřele zbohatli. Po přijetí zákona dlouhodobě volá prezident Miloš Zeman i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pomůže nám ale zákon doopravdy? O tom diskutovali ekonom Miroslav Zámečník a komentátor týdeníku TREND Marián Leško. Na Slovensku totiž již zákon funguje. Jeho účinnost je ale sporná.

Zákon o původu majetku se dotkne těchto lidí. Ekonom Zámečník se v ČT rozpovídal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Počet lidí, na které se tento zákon bude vztahovat, je něco kolem padesáti tisíc lidí. Většina lidí tímto zákonem bude absolutně nedotčená,“ uvedl hned na úvod Zámečník. A pokračoval konstatováním, že důkazní břemeno bude převedeno z příslušných orgánů na daňového poplatníka. Finanční úředníci budou moct zahájit prověřování daňového poplatníka, pokud budou mít podezření na výrazný nesoulad mezi oficiálně deklarovaným majetkem a skutečným majetkem.

Leško k tomu poznamenal, že slovenský zákon je absolutně bezzubý. Na jeho základě se řešilo 140 podnětů, sedm se dostalo až na stůl žalobců, ale ani jeden z nich neskončil před soudem. Existuje dokonce podezření, zda ten zákon na Slovensku nebyl napsán tak špatně záměrně,“ uvedl Leško. Český zákon je ale postaven lépe a podle názoru komentátora bude účinnější.

Zámečník k tomu dodal, že se veškeré prověřování majetku odehraje v rámci daňových řízení, takže případným hříšníkům bude vyměřena standardní daň plus sankce, což zase není nic, co by mělo obtěžovat běžné občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…