Zaorálek: Měli bychom co nejdříve přijmout euro

30.01.2014 10:06

Předseda vlády Bohuslav Sobotka uvedl dnes ráno do funkce ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (oba ČSSD). Premiér i nový ministr jako hlavní úkol uvedli aktivní přístup ČR ke členství v EU. Zaorálek novinářům například řekl, že bude v koalici prosazovat připojení Česka k evropskému fiskálnímu paktu. Pravicová vláda premiéra Petra Nečase (ODS) se v této otázce shodnout nedokázala a následující kabinet Jiřího Rusnoka přenechal rozhodnutí právě Sobotkově vládě. ČR by měla podle Zaorálka také co nejdříve přijmout euro.

Zaorálek: Měli bychom co nejdříve přijmout euro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Česká republika se podle nového ministra zahraničí nemůže zbavovat odpovědnosti za podobu Evropské unie. „V této zemi deset let po vstupu do EU bohužel stále panuje představa, že Brusel je něco jako Moskva," řekl. „Jestli to nefunguje, tak i kvůli nám. My jsme součástí toho společenství," doplnil.

Česko by se mělo připojit k jednotné evropské měně i evropskému fiskálnímu paktu, prohlásil dnes Zaorálek. „Budeme se snažit, abychom byli v co nejkratším čase schopni přijmout euro. Na datu ale ještě dohodnuti nejsme. Fiskální pakt, to je věc, ke které bychom se také rádi připojili a kterou budeme prosazovat v koalici," řekl ministr.

Fiskální pakt ale v minulých letech vyvolával na české politické scéně spory. Odcházející Rusnokova vláda nechala rozhodnutí o paktu novému kabinetu a předcházející Nečasova vláda se v postoji k paktu nedokázala sjednotit. Pakt zavazuje země EU k tomu, aby do národní legislativy zavedly pravidla hlídající rozpočtovou kázeň. ODS ale v minulosti požadovala, aby případnému přijetí paktu předcházelo prosazení finanční ústavy proti zadlužování veřejných financí a také ústavního zákona o referendu o přijetí eura.

Předseda ČSSD Sobotka však tehdy tvrdil, že jediným účelem finanční ústavy je snaha odpoutat pozornost od veřejného dluhu bilion korun, který podle něho přibyl za vlád Mirka Topolánka (ODS), Jana Fischera a Petra Nečase.

Při předávání úřadu mluvil Zaorálek také o svých možných spolupracovnících na ministerstvu. Jeho prvním náměstkem by měl být Petr Drulák, bývalý šéf Ústavu mezinárodních vztahů, ale ohledně dalších jmen se bude podle něho ještě jednat v rámci vládní koalice. Spolupráci nabídl také svému předchůdci na postu ministra Janu Kohoutovi, a to na úrovni poradce v oblasti ekonomické diplomacie. Kohout k tomu řekl, že zvažuje různé varianty své činnosti po odchodu z funkce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…