Zaorálek: Náš dialog s Čínou pomohl českým podnikatelům v této zemi

07.05.2014 12:48

Debaty o lidských právech tvořily třicet procent jednání s vrcholnými čínskými představiteli. V rozhovoru pro server Lidovky.cz to uvedl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Z Číny sice konkrétní obchodní přísliby nepřivezl, ale nastartování dialogu s Čínou prý přineslo českým firmám, podnikajícím v nejlidnatější zemi světa, stabilnější prostředí.

Zaorálek: Náš dialog s Čínou pomohl českým podnikatelům v této zemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek se v rozhovoru podivil pozdvižení, které vyvolal jeho slib, že Česko nikdy nepodpoří samostatnost Tibetu v jakékoli formě. Podle něj je to analogické tvrzení k tomu, že respektujeme územní celistvost Číny. „Tady se ulpívá na formulaci s Tibetem, ale to přeci není zásadní. Zásadní je, že jsme se začali s Čínou bavit, včetně debaty o lidských právech,“ uvedl ministr.

Odmítl kritiku, že opustil lidsko-právní agendu naší republiky. Brání se tím, že nepřekročil hranici, která je standardním postojem zemí EU. A že naopak otevřel prostor pro jednání o lidských právech. „Do této chvíle žádný český politik nevěnoval třetinu jednání s čínskými partnery lidským právům, protože žádný dialog nebyl. Maximálně jsme si o lidských právech mohli vykládat tady mezi sebou nebo s českými médii. Až já jsem třicet procent jednání s vrcholnými čínskými představiteli mluvil právě o lidských právech. Ukažte mi druhého českého politika, který to udělal,“ uvedl Zaorálek s tím, že na to má čtyřicet svědků.

V Pekingu se český ministr zahraničí setkal i se zástupci českých podniků, například z PPF nebo ze Škoda Auto. Celkem se prý jednalo o třicet podnikatelů. „Většina z těch byznysmenů mi řekla, že si velice cení mé návštěvy, a různě mi vysvětlovali, jaký blahodárný efekt nastartování dialogu má,“ uvedl Zaorálek s tím, že firmám jeho návštěva vytváří daleko stabilnější prostředí, což má pak zásadní význam při jejich rozhodování o dalších investicích. „PPF mě informovala o zisku národní licence pro její Home Credit a líčili mi, že nikdy není stoprocentní, že jim ta licence nebude zítra třeba odebrána. A zlepšení politických vztahů dle nich nepřímo zvyšuje šance, že nebude. Tohle zhruba říkali i všichni ostatní,“ uvedl Zaorálek.

reklama

autor: vam

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…