Zaorálek chce přilákat tisíce Ukrajinců na práci v Česku. Odboráři se bouří

29.04.2016 8:10

Česká vláda hledá cesty, jak pomoct českým podnikatelům. V době růstu ekonomiky je sice stále bez práce několik stovek tisíc českých občanů, ale zaměstnavatelům schází až 70 tisíc nekvalifikovaných pracovních sil. Kabinet proto hledá cesty, jak do naší vlasti přilákat na práci cizince, především Ukrajince. A odborářům se to ani trochu nelíbí. Informují o tom páteční Lidové noviny.

Zaorálek chce přilákat tisíce Ukrajinců na práci v Česku. Odboráři se bouří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vysokozdvižná plošina

Zaměstnavatelé varují, že se český průmysl dostane do problémů, pokud co nejdříve nezískáme nové pracovní síly. Na počátku roku bylo sice stále bez práce přes 400 tisíc Čechů, Moravanů a Slezanů, ale podle majitelů firem v České republice schází na 70 tisíc dělníků. Vláda proto hledá cesty, jak k nám dostat pracovní síly ze zahraničí. Jelikož u nás žije početná ukrajinská komunita čítající 107 tisíc hlav, kabinet by ji rád navýšil o dalších 5 tisíc pracovníků.

„Na české zastupitelské úřady na Ukrajině vyšleme dalších deset konzulárních pracovníků. Budeme tak schopni do Česka dostat dalších až pět tisíc Ukrajinců,“ přislíbil stávající šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

To se však příliš nelíbí odborářům, kteří mají strach, že import Ukrajinců přispěje k poklesu mezd českých dělníků. A o ty by se prý čeští ministři měli starat především. „Politici by se měli starat především o českou pracovní sílu. Neustále se argumentuje tím, kolik desítek tisíc míst nám chybí. Jenže z našich průzkumů vyplývá, že Češi zájem mají. Dvě třetiny uchazečů ale odradí nízká mzda, která obvykle začíná na hranici životního minima a končí někde na 15 tisících korunách měsíčně,“ vysvětlil LN předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Nejde přitom o první pokus, jak nalákat ukrajinské pracovníky do naší země. Mezi lety 2007 a 2013 stát lákal pracovníky z Kyjeva, ale nejen je, na tzv. zelenou kartu. Počítalo se s tím, že dorazí tisíce zaměstnanců, jenže očekávání se ani trochu nenaplnila. Dorazilo jen pět stovek lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…