Zaorálek objasnil, jak to myslí s lidskými právy

17.12.2014 10:01

Důraz na lidská práva a podporu disidentů v nedemokratických režimech se podle mnohých viditelně vytrácí z naší politiky. Tyto hodnoty se údajně vrcholní představitelé snaží nahradit něčím, čemu prezident Miloš Zeman říká „ekonomická diplomacie“. V Lidových novinách dnes zveřejnili komentář ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Ten tvrdí, že lidská práva se musí prosazovat dialogem, nikoli kázáním, a to prý věděli i účastníci snídaně s Mitterrandem z řad disentu. Proto jim také nevadilo, že kromě nich jedná i s komunistou a tehdejším prezidentem Husákem.

Zaorálek objasnil, jak to myslí s lidskými právy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Při pražské snídani s československými disidenty se v roce 1988 francouzský prezident Mitterrand zeptal, zda jim nevadí, že se schází i s Husákem. Ne, naopak, zněla odpověď těch, kteří věděli, že lidská práva je nutné prosazovat dialogem, nikoli kázáním,“ tvrdí ministr zahraničí a podporuje tím svůj názor, který vetknul i do názvu komentáře v LN: „Lidská práva a byznys nemusí být v rozporu."

Lubomír Zaorálek rovněž popisuje aktivity České republiky na poli lidských práv a odkazuje na konferenci o politice lidských práv v 21. století, která se uskuteční v Černínském paláci. Podle ministra zahraničí by bylo dobře, kdyby se z konference stala trvalá iniciativa. „Myslím, že právě Praha je svojí tradicí předurčena k tomu být místem, kde se mohou pravidelně setkávat politici, aktivisté i akademici z nejrůznějších koutů světa a diskutovat o výzvách, kterým dnes prosazování lidských práv čelí,“ uvádí sociální demokrat.

Biden: „Boxujete nad svoji váhu“

Podle Zaorálka jen málokterá země srovnatelná velikostí se může pochlubit tak aktivním angažmá v lidsko-právní oblasti. Viceprezident USA Biden to prý popsal takto: „Boxujete nad svoji váhu,“ popisuje Zaorálek.

Důraz na ona skloňovaná lidská práva podle ministra zahraničí nemusí být v rozporu s ekonomickou diplomacií. „Když usilujeme například o zlepšení vztahů s Čínou, otázky lidských práv budou součástí politického dialogu, který povedeme,“ tvrdí Zaorálek a chválí novou koncepci naší zahraniční politiky, kterou jeho rezort už má připravenou.

„Hlavní civilizační hrozby se rodí z bídy a zoufalství,“ říká ministr, a proto se prý vláda dokonce snaží rozšířit svůj lidsko-právní program. Má jít zejména o práva zaměstnanců, práva v oblasti životního prostředí nebo v oblasti rovnosti mužů a žen.

Zaorálek také naznačil, že vládní reprezentace si uvědomuje, že někde naše diplomacie narazí na odpor k dialogu. V tom případě pak prý hodlá pokračovat v podpoře obhájců lidských práv a osob pronásledovaných totalitními a autoritativními režimy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…