Zaorálek ráno připustil kandidaturu do čela ČSSD. A Chovanec se rychle přihlásil taky

29.07.2017 19:21

Případný mimořádný volební sjezd ČSSD by se mohl uskutečnit na jaře příštího roku, míní statutární místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec, jenž nyní stranu vede. Zda by kandidoval na předsedu, ale nesdělil. Cílem je uspět v říjnových volbách do Sněmovny, řekl dnes Chovanec ČTK.

Zaorálek ráno připustil kandidaturu do čela ČSSD. A Chovanec se rychle přihlásil taky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

„Sociální demokracie teď má jediný úkol, uspět ve volbách. Všechno ostatní je zbytečná debata pro mě,“ uvedl Chovanec. Co bude po podzimních volbách do dolní parlamentní komory, bude sociální demokracie řešit až po nich, dodal.

K dotazu na volební sjezd Chovanec zmínil, že letos by se s jistotou nestihl. „Pokud bude mimořádný sjezd, tak realistický termín bude březen příštího roku,“ řekl.

Volební lídr ČSSD, stranický místopředseda Lubomír Zaorálek v rozhovoru pro dnešní Právo uvedl, že jeho plánem je uspět ve sněmovních volbách a následně se ucházet o pozici stranického předsedy. „To je můj plán, ale musím nejdříve předložit výsledek,“ řekl.

Volební sjezd měli sociální demokraté letos v březnu v Brně, předsednickou funkci na něm na další dva roky obhájil Bohuslav Sobotka. Stranu tedy měl vést jako lídr i do sněmovních voleb, v polovině června se ale pozice v čele strany vzdal. Důvodem byly i klesající preference nejsilnější vládní strany v předvolebních průzkumech, z nichž některé přisuzovaly ČSSD zisk jen deseti procent hlasů.

Sobotka zůstal premiérem a dál vede kandidátku sociální demokracie na jižní Moravě. Vedení strany převzal z pozice prvního místopředsedy ministr vnitra Chovanec, volebním lídrem se stal ministr zahraničí Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…