Zaorálku, vždyť ten člověk má MGIMO! Nový funkcionář ministerstva zahraničí budí rozruch

22.04.2015 9:42

Jeden z posledních lidí, kteří na ministerstvu zahraničí ještě působili z dob, kdy rezort vedl Karel Schwarzenberg, končí. O funkci přišel politický ředitel ministerstva Václav Bálek. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes. Oficiální zdůvodnění Bálkova odchodu je poměrně strohé: „Byly to velmi zásadní důvody, které se týkaly výkonu funkce politického ředitele,“ uvedla pouze tisková mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Zaorálku, vždyť ten člověk má MGIMO! Nový funkcionář ministerstva zahraničí budí rozruch
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

List ale uvádí, že podle člověka dobře obeznámeného s případem měl Bálek na starosti i skupinu, která se zabývala kauzou dvojice v Pákistánu unesených českých dívek. Právě nad tímto případem se vede spor, zda jde o pravý, či zástupný důvod Bálkova odvolání.

Vykonstruovalo se obvinění, aby jej bylo možné odvolat

„Aby jej bylo možné odvolat, vykonstruovalo se obvinění z vážného pochybení. Nezúčastnil se jedné schůzky vysokých činitelů, kde se případ unesených dívek probíral. Schůzka se konala v pátek večer a Bálek se předem řádně omluvil,“ uvedl zdroj deníku. Podle něho bylo hlavním důvodem Bálkova odvolání to, že byl známý svou nezávislostí na politických stranách.

Jiný zdroj listu řekl, že Bálek opravdu selhal, a nezúčastnil se dokonce dvou důležitých schůzek. Sám Bálek svůj odchod odmítl komentovat.

Jeho nástupce má v ČSSD dobré vazby

Jeho nástupce Ivan Jestřáb je prý současnému vedení ministerstva zahraničí názorově mnohem blíže. Podle listu byl poradcem premiéra Vladimíra Špidly a má v ČSSD dobré vazby.

Deník připomíná, že post politického ředitele ministerstva zahraničí je klíčový, protože spojuje Prahu s Bruselem a politiky s úředníky. „Má navíc na starosti i proces povolování dovozu a vývozu vojenského materiálu,“ píše list a blíže se pak věnuje osobě nového muže v této funkci.

Jestřábovo hodnocení prý neodpovídalo skutečnosti

Ivan Jestřáb byl po roce 1989 velvyslancem v Indii, Srbsku, Gruzii a Arménii. I kritici současného vedení ministerstva o Jestřábovi mluví s respektem. Prý je to starý rutinér a jeho výběr se prý nedá příliš napadnout. Přesto list dva škraloupy na Jestřábově minulosti našel. Když byl velvyslancem v Gruzii, neziskové organizace jej kritizovaly za jeho přístup k vydávání Gruzínců k trestnímu stíhání zpět do vlasti. České úřady rozhodovaly o vydání na základě Jestřábova pozitivně laděného zhodnocení stavu gruzínského vězeňství. To ale podle kritiků neodpovídalo skutečnosti.

Poslanec ODS Marek Benda zase kritizuje to, že Jestřáb je absolventem prestižního Státního institutu mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO). Tuto školu Jestřáb absolvoval v letech 1976–1981, tedy v době, kdy její studenti byli pod dohledem sovětské tajné služby KGB. „Moje zkušenost s velvyslanci, kteří absolvovali MGIMO, je spíše negativní. Mají zkušenosti, ale nedávají funkci nic navíc, jsou to přinejlepším úředníci, za zemi se neperou,“ řekl listu Benda.

Naproti tomu exministr zahraničí Karel Schwarzenberg se absolventů MGIMO zastává: „To byla výborná diplomatická škola, kde se lidé naučili řemeslo. Nikomu bych nevyčítal, že tam studoval,“ řekl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …