Západ nás vraždil, Čechů si vážíme. Zeman je víc Srb než náš prezident. Takto Bělehrad očekává naši hlavu státu

01.04.2014 7:03

Prezident Miloš Zeman dnes zahajuje státní návštěvu Srbska. Reportér ParlamentníchListů.cz byl v Bělehradě již v pondělí a zjišťoval názory místních lidí. Někteří měli v paměti ještě Václava Klause a „nového“ českého prezidenta a jeho názory příliš neznali, jiní se na Zemana naopak těší. Dokonce se objevil názor, že Miloš Zeman je větší Srb než stávající prezident Tomislav Nikolić, který je prý zcela pod vlivem Ameriky a nedovolí si ani slovně podpořit vlastní lidi v Kosovu.

Západ nás vraždil, Čechů si vážíme. Zeman je víc Srb než náš prezident. Takto Bělehrad očekává naši hlavu státu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Srbsko (ilustrační foto z Bělehradu)

Anketa

Který český premiér byl nejlepší?

16%
56%
2%
5%
12%
1%
2%
1%
2%
hlasovalo: 17467 lidí
Miloš Zeman se měl na státní návštěvu Bělehradu vydat už loni v prosinci. Jenže kvůli úrazu a následné rekonvalescenci byla cesta odložena na počátek letošního dubna. V srbském hlavním městě a někdejší jugoslávské metropoli hlava českého státu zůstane až do čtvrtečního rána, kdy odletí na státní návštěvu Slovinska.

Do Bělehradu s sebou prezident Zeman bere početnou podnikatelskou misi. Kromě setkání se svým protějškem Tomislavem Nikolićem jej čekají i představitelé vlády, což zřejmě nebyla lehká úloha pro hradní protokol a diplomacii.

Nedávno se totiž v Srbsku konaly předčasné volby, které byly záměrně vyvolány zdejší nejsilnější vládní stranou, jež měla v průzkumech výrazně navrch. Prognózy předvolebních průzkumů se potvrdily a Srbská pokroková strana získala téměř padesát procent hlasů a jasnou většinu v parlamentu.

Nová vláda ale ještě není sestavena, takže se český prezident setká nejen s dosluhujícím předsedou vlády Ivicou Dačićem, ale i s dosavadním prvním místopředsedou kabinetu a budoucím premiérem, silně proevropským Aleksandarem Vučićem.

Zeman navštíví i vojenské muzeum a zahájí výstavu

Kromě toho Miloš Zeman položí kytici k hrobu neznámého vojína, zúčastní se česko-srbského podnikatelského semináře a zahájí výstavu o vojenské spolupráci v srbském vojenském muzeu v pevnosti Kalemegdan. Prezident zavítá i mimo Bělehrad, ve městě Ruma navštíví fabriku Mitas Ruma a setká se s jejími zaměstnanci.

Reportér ParlamentníchListů.cz se během pondělí v Bělehradě ptal místních lidí, zda o návštěvě českého prezidenta vědí a pokud Miloše Zemana znají, co si o něm myslí. Odezva byla více než pozitivní a dokonce by se dalo říci, že z náhodně sebraných názorů si zdejší české hlavy státu váží více než vlastního prezidenta.

NATO nás vraždilo, Čechů si vážíme

„Vašeho prezidenta znám, slyšel jsem o něm už nějakou dobu před tím, než vyhrál volby. Do našich médií se dostaly jeho výroky o Kosovu. Nejen já, ale i lidi, které znám, jsou moc rádi, že existují politici, kteří nás podporují a nezradili nás. Víte, my jsme pod vlivem Západu, Evropské unie a taková je i většina našich politiků. Říkají nám, že musíme spolupracovat s NATO. Ale jak máme chtít spolupracovat s někým, kdo nás bombardoval? NATO vraždilo nás a naše děti a my žádnou spolupráci nechceme,“ řekl reportérovi ParlamentníchListů.cz Radoslav Jovanović, který pracuje v jedné z bělehradských bank.

Podle něho je srbská společnost dlouhodobě pod vlivem americké propagandy a prakticky zde neexistují svobodná média. „Jen kvůli tomu mohl Vučić tak výrazně vyhrát volby. Teď Srbsko potáhne do Evropské unie, která nás stejně nikdy nepřijme. Oni nás chtějí vyždímat stejně, jako to plánují udělat s Ukrajinou,“ dodal Jovanović.

Masaryk i Klaus byli naši velcí přátelé

„Miloše Zemana neznám, ale jsem rád, že přijede. Češi jsou naši bratři a vždycky jsme si jich vážili. Už váš prezident Masaryk byl náš velký přítel, za první světové války jezdil po světě se srbským diplomatickým pasem. A hrozně si vážím bývalého prezidenta Václava Klause, to je skutečný přítel Srbů. Pamatuji si, že nechtěl schválit velvyslance do ‚státu‘ Kosovo. Věřím, že i současný prezident má stejný názor,“ sdělil svůj názor Dragomir Petrović.

Stojí za připomenutí, že i Miloš Zeman opakovaně potvrdil, že rovněž nikdy nepodepíše pověřovací listiny českého velvyslance do Kosova. Zeman několikrát prohlásil, že Kosovo považuje za diktaturu, kterou řídí bývalí váleční zločinci napojení na narkomafii.

Zeman je větší Srb než Nikolić

„Nevím, co vám říkají ostatní. Ale u nás je situace taková, že ani náš prezident Nikolić, natož první vicepremiér, neřeknou ani jedno jediné slovo na podporu Kosova a Metohije. To je naše země a oni ji prodali! Teď chtějí změnit po volbách ústavu a vymazat Kosovo i z ní. Četl jsem, že český prezident Kosovo neuznává a vládnou tam podle něho teroristé. No samozřejmě, že to tak je a všichni to vědí. Váš Miloš Zeman je větší Srb než náš prezident! Nic takového tu od svých politiků neuslyšíme. Pokud to bude možné, půjdu se na prezidenta Zemana někam podívat,“ řekl ParlamentnímListům.cz na hlavní pěší zóně „Knez Mihailova“ Aleksandar Milovanović.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…