Západním politikům se už jen smějeme. Poradkyně syrského prezidenta o pokrytectví Západu a velkém úpadku Evropy

27.12.2016 20:57

Poradkyně syrského prezidenta Bašára Asada Busajna Šaaban poskytla obsáhlý rozhovor analytičce Tereze Spencerové. Stalo se tak přímo v syrském Damašku. Dáma v něm nešetřila ani kousavými poznámkami na adresu evropských politiků. Tvrdě také zúčtovala s Tureckem a celou západní koalicí bojující proti teroristům. S bojem proti terorismu to prý myslí vážně jen Sýrie, Rusko a Čína.

Západním politikům se už jen smějeme. Poradkyně syrského prezidenta o pokrytectví Západu a velkém úpadku Evropy
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Bašár Asad, Sýrie

Za důležitý mezník k získání opětovné kontroly nad celou zemí považuje Asadova poradkyně dobytí Aleppa. Obratem ovšem varovala, že ještě není vyhráno. Z města ležícího v troskách totiž prchají islamisté, kteří se neštítí převléknout třeba za ženy. Celou situaci prý navíc dlouho zhoršovalo Turecko.

„Bitva o Aleppo byla obzvláště lítou a tvrdou, protože Aleppo leží blízko Turecka, které do něj neustále vysílalo teroristy, dodávalo zbraně, munici, peníze… V zásadě lze v této souvislosti zcela otevřeně mluvit o turecké agresi proti Aleppu a proti Sýrii. Z celé války si odnáším poznatek, že neexistuje terorismus bez státu nebo nějaké síly, která by ho podporovala. Proto jsou veškeré ty mezinárodní proklamace o boji proti terorismu silně pokrytecké. Pokud by totiž opravdu existovala mezinárodní vůle bojovat proti terorismu, mohl by takový boj být veden a vyhrán. Skutečnou vůli v tomto směru ale ukazují jen Rusko, Írán, Čína a samozřejmě Sýrie, ale západní koalice, která formálně vznikla právě kvůli ‚boji proti terorismu‘, s terorismem vůbec nebojuje. Před pouhými dvěma dny Američané poskytli leteckou podporu, aby teroristé z Rakká mohli opětovně okupovat Palmýru. Terorismus prostě jedná podle příkazů zahraničních států a různých mezinárodních sil. A to je skutečným jádrem celé války,“ zaznělo z úst poradkyně syrského prezidenta.

Celý rozhovor naleznete zde.

Dáma to vidí tak, že Západ fakticky vede válku proti Sýrii. Západ vedl válku i proti Libyi, a jak to tam dnes vypadá. Demokracie tam není. O Sýrii se podle jejího názoru dodnes šíří lži, jak Asad zatočil s demokratizačním hnutím. Opozici, o které se mluví, označuje Asadova poradkyně v podstatě za pátou kolonu placenou ze zahraničních zdrojů.

„Dnes přitom stále ještě můžete slyšet spousty lží o tom, co jsme údajně spáchali na počátku protestního hnutí v Sýrii. Slavným se třeba stal jistý Talúš, který skládal revoluční protirežimní písně, a vojáci ho proto v Hamá měli zabít a ještě mu navíc symbolicky vyrvat z hrdla hlasivky. Před týdnem se ale ukázalo, že spokojeně žije v Evropě,“ doplňuje žena k dokreslení situace.

Evropa už není velká a skvělá, míní Asadova poradkyně

Zdá se však, že pokrytectví Západu, jak ho popisuje Busajna Šaaban, nefunguje stoprocentně. Donald Trump dokázal tomuto pokrytectví čelit a dokázal zvítězit v prezidentských volbách v USA, z čehož měli poradkyně i Bašár Asad velikou radost.

Pokud jde o Evropu, ta podle dámy kráčela jen ve stínu Spojených států a v podstatě nevykonala nic, co by bylo proti vůli USA s jejich politikou vměšování se do záležitostí jiného suverénního státu. Busajna Šaaban vkládá velké naděje do Ruska a Číny, které se podle jejího názoru chovají jinak.  

„Už prostě nevěříme, že by Západ reprezentoval všechny ty nejvyšší hodnoty, které podle svých tvrzení reprezentuje. Čili my jsme v této válce sice ztratili mnoho, ale Západ rovněž. Ztratil svou image a důvěryhodnost. Pokud si totiž Evropa myslí, že je stále skvělá a velká, tak si to myslí sama. My tomu nevěříme už dávno. Když posloucháme, co říkají třeba francouzský prezident Francois Hollande nebo britský ministr zahraničí Boris Johnson, smějeme se. Připadají nám jako blázni. Podle našeho názoru jednají proti zájmům vlastních národů a nechápou náš region. Už dlouho je nám jedno, co v Evropě povídají, shrnula.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…