Zapálená vlajka Evropské unie, a přímo před Úřadem vlády. Máme exkluzivní FOTO

18.07.2015 21:29

Výzva k zakládání domobran, skandování "Čechy Čechům" a jako vrchol celého odpoledne zapálená vlajka Evropské unie přímo před Úřadem vlády. Tak probíhala série odpoledních akcí v podání politické strany NE Bruselu- Národní demokracie. ParlamentníListy.cz sledovaly celé odpoledne.

Zapálená vlajka Evropské unie, a přímo před Úřadem vlády. Máme exkluzivní FOTO
Foto: red
Popisek: Národní demokraté zapálili před Úřadem vlády vlajku EU.

Po čtrnácté hodině se v prostoru bulváru Na Můstku sešlo zhruba čtyři sta účastníků demonstrace s heslem „Braňme ČR, naši budoucnost a budoucnost našich dětí před xenofobií a nenávistí“. „Pokud nejsi sobec a víš, že Češi také v minulosti prchali a svět se na ně nevykašlal a že správnou cestou do budoucna je solidarita a ne vzájemná a uměle vytvářená nenávist a strach, přijď 18. července ve 14:00 na Václavské náměstí,“ píše se v pozvánce na akci.

V publiku bylo možné vidět i některé známé tváře, například Milana Kohouta, umělce proslaveného zapálenou obhajobou imigrace v diskusním pořadu Máte slovo. K vidění byli i aktivisté Pražského Majdanu a rovněž například sociální demokrat Jan Kavan. Nad hlavami demonstrantů vlál na transparentu například vzkaz „Stop imigraci protievropských polojaponců“.

Nejprve žena jménem Marwa Al- Shawass, což má být česká muslimka, původně se jmenující Romana Červenková. Dále pak Hassan Charfo, vysokoškolský učitel ze Sýrie, aktivista z organizace pro pomoc uprchlíkům Marek Čaněk, evengelický kněz a aktivista Mikuláš Vymětal a na závěr Ivanka Mariposa Čonková, romská aktivistka ze sdružení Konexe.

Aktivistka Čonková ve svém projevu uvedla: „Pokud zde bude pochodovat Okamura se svým rasismem, je třeba hlasitě zvolat ‚No pasaran‘.“ Španělské „Neprojdou“ po ní nadšeně opakoval dav pod pódiem a přidal rovněž „Uprchlíci vítejte“. Aktivistka ze sdružení Konexe vzápětí dodala, že nestojí o to, aby zde vládl fašismus.

Někteří účastníci, kteří se zdrželi na místě, zde přišli do styku s militantními zástupci ultrapravicové Národní demokracie, kteří již dorazili na vlastní akci ohlášenou na stejné místo na sedmnáctou hodinu. Policie je od sebe oddělila, ale podle zpravodaje ParlamentníchListů.cz začala po půl čtvrté atmosféra na Můstku houstnout.

V sedmnáct hodin se sešly ve spodní části Václavského náměstí zhruba tři stovky odpůrců imigrace na akci organizované Národní demokracií. Akce nesla podtitul „Proti imigraci, za okamžité vystoupení z EU“ a na pozvánce byl graficky vyvedený bouřkový mrak s ohlašovanou teplotou „Můstek – 100 °“.

Na pódiu jako první vystoupil Tomio Okamura. Ten se ohradil proti tvrzení, že lidé odmítající přistěhovalce jsou extrémisté. Podle Okamury není možné, aby byl za "extrémní" označovaný většinový názor, což je přesně tento případ. Extrémním názorem, vyznávaným pouze určitými skupinkami, je podle něj naopak nadšené vítání uprchlíků.

Poté vystoupil s projevem předseda Národních demokratů Adam B. Bartoš. „Copak si to necháme líbit? Tato vláda musí padnout,“ vyzval z pódia. Za tímto účelem prý Národní demokracie začíná organizovat generální stávku s cílem demise vlády. „Poté musí být vytvořen Výbor národní záchrany,“ plánoval dále.

„Zrádci musí být potrestáni,“ varoval Bartoš, zdůraznil však, že Národní demokracie nechce nikoho věšet. Místo toho začne Bartoš zveřejňovat sestavený seznam „nepřátel státu“, kteří dlouhodobě podrývají suverenitu ČR a pracují proti vůli národa. „Tentokrát už se nebude zvonit klíči,“ zakončil svůj projev.

Mezi pořadateli akce se objevil i krajní nacionalisté Vlastimil Pechanec a Pavel Matějný. Když po projevech napětí na náměstí výrazně stouplo, ze strany odpůrců integrace začalo několik extrémistů na protistranu pokřikovat rasistická hesla "Židi do Izraele, negři do Izraele". Na druhé straně policejní barikády stojí zhruba sto padesát anarchistů. Později skupina krajních nacionalistů obešla zábrany a skrz Železnou ulici prošla až na Staroměstské náměstí, kde se jeden z nich pokusil napadnout kolemjdoucí muslimku.

Po devatenácté hodině se i demonstrace přesunula před Úřad vlády. U Strakovy akademie pak zástupci Národní demokracie naplnili druhý cíl své demonstrace- výzvu k vystoupení z EU. Učinili tak na samý závěr akce, když před sídlem vlády zapálili a nechali shořet trojici vlajek EU. Po všech projevech předseda Bartoš ohlásil "Na závěr jsme si připravili ještě jedno překvapení, na které jsme si přinesli tři modré hadry". Poté je polili hořlavinou a zapálili. Přítomní policisté likvidaci unijního symbolu pouze přihlíželi.

Zástupci Národní demokracie a spálená vlajka


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…