Zase o nás bez nás. Euro zničí Evropskou unii. To budete koukat, kdo přišel do ČT hovořit proti evropské měně

15.07.2015 8:44

Jsem příznivcem Evropské unie, ale myslím si, že euro ji zničí, uvedl ve včerejším vydání Událostí komentářů předseda Strany zdravého rozumu Petr Hannig. Ve studiu diskutoval o budoucnosti společné evropské měny a o tom, zda by ji měla přijmout i ČR, s moderátorem a s národním koordinátorem pro zavedení eura v ČR Oldřichem Dědkem.

Zase o nás bez nás. Euro zničí Evropskou unii. To budete koukat, kdo přišel do ČT hovořit proti evropské měně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hannig

V úvodu této části pořadu bylo citováno stanovisko prezidenta republiky, který zřejmě ve světle řecké krize své stanovisko k přijetí eura částečně přehodnotil. „Pan prezident je sice i nadále přesvědčen, že ČR by měla vstoupit do eurozóny, ale na druhé straně plně přiznává protiargument, že finanční situace Řecka nepodporuje tento vstup, protože jako člen eurozóny by ČR musela platit řecké dluhy,“ uvedl mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Politici měli euro ordinovat jen těm státům, které na to mají

Dědek k tomu poznamenal, že až bude ČR vstupovat do eurozóny, bude řecká krize dávno vyřešená. Podle Dědka je eurozóna stabilní, nejsou prý sebemenší náznaky toho, že by projekt eura měl kolabovat.

Hannig si myslí, že euro je v současné době ideový, nikoliv ekonomický projekt. „Když byl od roku 1979 evropský měnový systém, tak se jednalo o ekonomiku. ... Byl dán rozptyl 2,5 % plus a mínus. A už během dvou tří let se ukázalo, že je to nereálné. Některé státy jako třeba Itálie potřebují 6 %. Dostalo se to až k 15 % a dokonce Velká Británie v roce 1992 z toho systému vystoupila. Už se měli politici a ekonomové na toto dívat a euro ordinovat pouze těm státům, které na to mají,“ vysvětlil Hannig svůj pohled na celý problém.

Moderátor ale uvedl, že i podle skeptiků má ČR na přijetí eura daleko víc, než Řecko. „To má, ale Česko má zase víc na to být úplně samostatné. Nepotřebuje euro. Spousta států nemá společnou měnu, a přitom je ekonomicky velice vysoko. Zaplaťpánbůh že nemáme euro, protože jsme se přes ty události od roku 2008 až sem dostali poměrně dost dobře,“ reagoval Hannig.

Pro euro jsou nezáživné argumenty, které veřejnost nikdy neuvedou do varu

Na otázku, zda by o přijetí eura mělo proběhnout závazné, nebo jen poradní, nebo vůbec žádné referendum, Dědek odpověděl, že by nemělo být žádné. „Referendum o euru nikdy nebude věcné, vždy se zvrhne v emocionální otázky. V Dánsku se třeba vznesl argument, že euro zlikviduje sociální stát. Švédové zase šli s tezí, že euro je záruka míru a podobně,“ řekl a vysvětlil, že argumenty ve prospěch eura jsou tak technické, že jim lidé nerozumí. „Co to znamená, že euro odstraní kurzové riziko? Rozumí běžný člověk tomu, že euro zvýší cenovou transparentnost? To jsou nezáživné argumenty, které veřejnost nikdy neuvedou do varu a proto se vždy bude argumentovat emocionálními problémy,“ myslí si Dědek.

Moderátor ale namítl, že francouzský prezident po zkušenosti s řeckou krizí uvedl, že je třeba přistoupit k vytvoření užšího parlamentu tvořeného ze zemí platících eurem. „Nepamatuji si, že by tato fatálně nová myšlenka byla předložena českým občanům v referendu, když se hlasovalo o našem vstupu do EU,“ podotkl moderátor.

„Když jsme vstupovali do EU, museli jsme vědět, že eurozóna se vyvíjí. Že součástí smluv je i fakt, že eurozóna jde stále dopředu. Na tom není nic překvapivého, když se státníci demokraticky rozhodnou na nějakém posunu dopředu,“ odpověděl Dědek.

Stejně budeme muset Řecku platit, protože většina tak „o nás bez nás“ rozhodne

Na to Hannig reagoval slovy: „Demokraticky o nás bez nás, jako vždycky.“ Moderátor oponoval s tím, že všichni evropští státníci jsou voleni ve svobodných demokratických volbách. „Ale máme tady Lisabonskou smlouvu, proti které Strana zdravého rozumu velice tvrdě byla. A je takzvaná kvalifikovaná většina. To znamená, že o nás mohou rozhodnout bez nás. I když ministr financí je velice zásadový v tom, neplatit Řecku peníze, tak stejně budeme muset, protože ta kvalifikovaná většina tak asi rozhodne. Já si myslím, že problém je ten, že Francie nikdy nebyla malým státem. Nerozumí emancipačním snahám Řeků, Slováků, všech. Já jsem veliký přítel EU. Ale euro EU zničí,“ prohlásil Hannig.

Dědek na to reagoval, že je slyšet z Francie, Německa a dalších klíčových zemí signály, že euro je osou evropské integrace. „Nevidím úbytek politické podpory tomuto projektu,“ poznamenal Dědek. „Lidé mohou být vykolejeni tím, co se děje v Řecku, ale od toho jsou politici, aby viděli dlouhodobé zájmy a nějakým způsobem podle toho jednali,“ uvedl.

Půjčky Řecku jsou jako lék, který oddaluje uzdravení

Hannigovi pak byla položena otázka, že ČR je na tom ekonomicky mnohem lépe než Řecko, ekonomický cyklus Česka je podobný Německu, proč by tedy naše země neměla do eurozóny vstoupit. „I v Německu jsou ekonomové a politici, kteří velice neradi vidí to, že Německo je v eurozóně. Protože euro má tu vlastnost, že v některých zemích je podhodnoceno, jako v Německu, a v některých nadhodnoceno. Jako v Portugalsku, Španělsku či Řecku. Ten rozptyl je tak velký, že to podvazuje ekonomický vývoj Evropy. Nejsem prorok. Ale když se budeme držet strašně eura, ale EU se rozpadne,“ podotkl Hannig.

Podle jeho názoru je euro pro Řeky droga. „Oni se o ni opírají. Ale já si myslím, že by se té drogy měli zbavit. … Když na vás jde chřipka, tak si berete paralen. A nenecháte teplotu, aby stoupala a vlastně vás dostala z té nemoci pryč. Takže tyto půjčky Řecku je takový paralen. Stejně potom vznikne zápal plic,“ varoval Hannig závěrem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…