Zase ta samá redaktorka, zase naštvaný Babiš. V pořadu Marka Wollnera padly nové informace

28.03.2017 7:02

Reportéři ČT se prostřednictvím redaktorky Jany Neumannové již poněkolikáté zaměřili ve svém pořadu na kauzu ministra financí Andreje Babiše (ANO) a jeho financí. Podle nich totiž po zveřejnění auditu jeho příjmů otázek ještě přibylo. Není totiž stále zřejmé, kde Babiš vzal peníze na nákup akcií svého podniku Agrofert.

Zase ta samá redaktorka, zase naštvaný Babiš. V pořadu Marka Wollnera padly nové informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Z auditu podle osloveného daňového experta Tomáše Goláně vzniká otázka, jak vlastně Babiš přišel k Agrofertu. „Protože on nevlastnil vůbec žádné akcie, to znamená, že v průběhu musel postupně získat až 100 % akcií Agrofertu. A na to potřeboval taky nějaké finanční prostředky, které vlastně ten audit vůbec žádným způsobem nepojmenoval,“ zmínil Goláň.

O začátcích Agrofertu pak v pořadu promluvil autor knihy Babiš, příběh oligarchy Tomáš Pergler. „Agrofert vzniknul jako česká pobočka podniku zahraničního podniku Petrimex, ten měl sídlo v Bratislavě. A původně, vlastně před sametovou revolucí, se staral o obchody slovenským i českým chemičkám. Andrej Babiš tvrdí, že do roku 1999 byl pouze výkonný manažer. První balíky akcií kupoval v té době,“ zmínil. Goláň pak v té souvislosti řekl, že v té době měl Agrofert cenu v řádech stovek milionů.

„První akcie kupuje Andrej Babiš v roce 1999 a 2000, tedy 2 až 3 roky po zmiňovaných znaleckých posudcích. V té době získává celkem 35 % Agrofertu,“ konstatuje redaktorka. Jenže podle auditu měl Babiš čistý příjem ve výši kolem osmi milionů. A za to podle Goláně nemohl koupit ony akcie. „Já si to vysvětluju jako velký otazník,“ dodal Pergler.

Redaktorka se tak pokusila zeptat přímo Babiše. „Nevím, proč bych vám to měl sdělovat,“ odvětil jí však Babiš. „Kupoval jsem je za peníze. No,“ dodal. Když jej pak redaktorka napomenula, aby byl transparentní, odvětil. „Já jsem transparentní,“ řekl. „Ale já nevím, proč bych já měl jako sdělovat všem moji podnikatelskou činnost. Jaký, jaký je na to důvod?“ rozlítil se Babiš. Do politiky pak podle svých slov nešel proto, aby všem sděloval, jak podnikal a nepodnikal, ale aby bojoval proti zkorumpovanému systému. „Celý účel vašeho pořadu je jen mě poškodit. Já nevím, proč já bych vám měl sdělovat, co jsem si kupoval před 20 nebo 30 lety,“ dodal.

Podle redaktorky Agrofert původně vlastnily tři firmy: slovenská chemička Duslo, Spolana Neratovice a švýcarská společnost O.F.I. „Ta zůstává dodnes opředena tajemstvím,“ tvrdí redaktorka. „Do hry ale vstoupila ještě další, také švýcarská firma, Ameropa. Ta na přelomu tisíciletí odkoupila část akcií vlastněných O.F.I.,“ podotkla. Následně se snaží zjistit, za kolik Babiš koupil akcie od slovenských kolegů, to se jí však nedaří, od firmy Spolana však Babiš v roce 1999 koupil 10 % Agrofertu za 2,5 milionu korun. „Koupil to za míň, než kolik tam byl zisk,“ uvedla závěrem Neumannová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…