Zatčený perský boháč, kterého hájil kníže, Fischer i Rusnok, se u nás činil. Jak?

24.03.2014 10:40

Český podnikatel íránského původu Shahram Abdullah Zadeh, kterého kriminalisté považují za ústřední postavu v kauze miliardových daňových podvodů při obchodech s pohonnými látkami, měl v Česku zastání na nejvyšších místech. Podle informací Lidových novin byl schopen tlačit na Český rozhlas, aby o něm nevysílal a pomáhali mu v tom i politici.

Zatčený perský boháč, kterého hájil kníže, Fischer i Rusnok, se u nás činil. Jak?
Foto: www.rozhlas.cz
Popisek: Hana Hikelová

Protikorupční policie ve středu zadržela Shahrama Abdullah Zadeho, kterého podezírá z daňových úniků dosahujících 2,3 miliardy korun. Jak už informovaly LN, kauza má i vysoce politický rozměr.

Shahram Abdullah Zadeh měl podle nových zjištění LN políčeno na post v české diplomacii. Chtěl se prý dostat na místo českého honorárního konzula v Curychu. „Minulý měsíc požádal české Ministerstvo zahraničí o ustavení do této funkce,“ prozradil prý LN český činitel dobře obeznámený s celou kauzou.

Podle dnešních LN se díky této jeho snaze objevil rozkol v českém bezpečnostním aparátě. Jedni před jeho působením v diplomacii varují, jiní souhlasí.

Za Zadeha se postavili dva premiéři

Abdullah Zadeh, který získal české občanství díky manželství s Češkou, má vleklé právní spory s rodinou dubajského emíra. V jeho prospěch proto do Spojených arabských emirátů (SAE) v minulosti psali osobní dopisy dva premiéři. Už v roce 2010 Jan Fischer a zkraje letošního roku Jiří Rusnok.

„Máme se Spojenými emiráty dohody o ochraně investic, takže pokud se s nimi soudí o dvě miliardy dolarů, je povinnost české diplomacie do toho vstoupit,“ citují LN vysokého státního činitele. Ten však prý připustil, že zastání na premiérské úrovni je přece jenom nezvyklé. „Lobbing na tak vysoké úrovni bylo zjevně možné zajistit jen díky zvláštnímu významu pana Zadeha pro české zájmy,“ doplnil. Za podnikatelovy zájmy v Emirátech vystupoval podle informací LN například i tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Ovlivnil i vysílání Českého rozhlasu

V roce 2010 es Český rozhlas začal věnovat Zadehovu případu a vysílal o jeho sporech v Dubaji a jeho útěku do Evropy a Česka. Peršan nechtěl, aby se o něm vysílalo a využil právní služby k nátlaku na rozhlas. Jeho advokáti tvrdili, že jde o nepodložené informace a s pohrůžkou právních kroků přiměli vedení rozhlasu, aby zprávy stáhlo z vysílání a byly i vymazány z webu ČRo.

Potvrdila to tehdejší šéfka zpravodajských stanic ČRo Hana Hikelová. „Abdullah Zadeh nám zároveň osobně telefonicky slíbil, že přijde do vysílání Radiožurnálu vysvětlit svoji verzi případu, to se ale nikdy nestalo,“ řekla Hikelová.

Ta rovněž potvrdila, že kvůli nechtěným zprávám o Peršanovi v rádiu lobbovali někteří politici. „Byl to někdo z poslanců, snad volali i z Úřadu vlády, ale přesně už si to nepamatuji,“ uvedla Hikelová ke čtyřem rokům starým událostem.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…