Zběsilé utrácení koncem roku. Úřady nechtějí o přidělené peníze přijít

15.12.2011 8:17

Běžnou praxí se koncem roku staly nákupy, jimiž se úřady snaží vyčerpat finanční prostředky. Zabránit těmto last minute nákupům by se dalo tehdy, pokud by úřady mohly zbylé peníze běžně převádět do dalšího roku a vytvářet si rezervy. Ministerstvo financí přišlo podle LN s informací, že nespotřebované výdaje lze převádět do následujících let ve formě takzvaných nároků.

Zběsilé utrácení koncem roku. Úřady nechtějí o přidělené peníze přijít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Každoroční hysterie na úřadech ve snaze utratit všechny přidělené prostředky na poslední chvíli za cokoli by se mohla stát minulostí. Lidové noviny upozorňují, že last minute nákupy koncem roku jsou běžnou praxí. Zmiňuje v té souvislosti Generální finanční ředitelství, které si zadalo zakázku na pořízení tří tisíc nových počítačů v hodnotě 40 milionů korun 2. prosince.

Dalším příkladem je Česká správa sociálního pojištění, která si na konci roku nechává upravit software za 31 milionů korun. Oba dva úřady ale tvrdí, že nákupy zpozdily tahanice o konečnou podobu nových zákonů, takže v jejich případě šlo prý o „nucené vyčkávání“. To už ale vůbec neplatí pro Ústecký kraj, jehož hejtmanství nakoupilo pro tamní střední školy a sociální zařízení umělé stromky za více než dva miliony.

Úspory už lze převést do dalších let jako nároky

„Nejúčinnější by bylo, aby úřady mohly zbylé peníze běžně převádět do dalšího roku a vytvářet si rezervy,“ říká Stanislav Beránek z organizace Transparency International. Jenže s takovou žádostí instituce paradoxně narážejí u ministerstva financí. To ještě v srpnu tvrdilo, že přehnaná motivace resortů k nadměrným úsporám by mohla mít efekt prohlubování skrytého zadlužení a třeba odkládání nutných investic.

Včera už Kalouskův úřad připustil, že existuje možnost, aby státní instituce nemusely na poslední chvíli vyčerpávat všechny finanční prostředky. „Mohou nespotřebované výdaje převádět do následujících let ve formě takzvaných nároků. Nevzniká tedy tlak na neuvážené vynakládání rozpočtovaných prostředků v běžném roce, a to ani v případě prostředků na platy, ani v případě investičních výdajů,“ uvedl pro LN tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Nevyčerpané mzdové prostředky slouží i pro přemrštěné odměny

Přesto však nákupy na poslední chvíli zdaleka nevymírají. A týká se to i mzdových prostředků. Podobné utrácení jako letos pamatuje Česko i z loňského roku. Peníze tehdy zbyly třeba ministru školství Josefu Dobešovi, který se je rozhodl rozdat na odměnách. Díky tomu měla například jeho někdejší poradkyně Jana Machálková v prosinci na výplatní pásce 145 tisíc hrubého.

Foto: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…