Zděšená komunistka Konečná: Je Evropský parlament ještě demokratická instituce? Po tom, jak zatočil jeho předseda s Rusy, to prý vůbec není jisté

07.06.2015 8:08

Když předseda Evropského parlamentu Martin Schulz zakázal ruským diplomatům přístup na půdu europarlamentu, výrazně překročil své pravomoce. V rozhovoru pro server Lidovky.cz to uvedla komunistická europoslankyně Kateřina Konečná. Se svým stranickým kolegou v EP Jiřím Maštálkou proto napsala Schulzovi otevřený dopis, v němž s jeho reakcí nesouhlasí.

Zděšená komunistka Konečná: Je Evropský parlament ještě demokratická instituce? Po tom, jak zatočil jeho předseda s Rusy, to prý vůbec není jisté
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

Podle Konečné předseda Evropského parlamentu evidentně porušil všechna pravidla, která v Evropském parlamentu jsou, rovněž prý porušil jednací řád europarlamentu. „Tohle si nemůže dovolit udělat sám o sobě, bez toho, aniž by o tom jednala celá konference předsedů. A navíc v tom svém vyjádření vlastně zrušil delegaci, která je ustanovená celým parlamentem. To jsou natolik vážné věci, že si nedovedu představit, že jestli chci pořád věřit, že Evropský parlament je demokratická instituce, tak jak si to může jeho předseda dovolit,“ uvedla Konečná.

Je to, jako kdyby šéf české sněmovny zrušil výbor pro evropské záležitosti

Podle Konečné je to něco podobného, jako kdyby předseda české sněmovny Jan Hamáček rozhodl, že se mu nelíbí, co dělá výbor pro evropské záležitosti, a prostě ho svým usnesením zrušil. „To je ten samý příměr. Schulz se snaží porušovat anebo ohýbat pravidla poměrně často. Ale toto je natolik diametrální, že jsme se chtěli jako europoslanci ohradit, pokud chceme v té instituci i nadále fungovat a působit,“ řekla europoslankyně.

Na otázku, jaký je její názor na sankční seznam, který vydalo Rusko, uvedla, že EU i USA tento seznam znaly už delší dobu. „Nevznikl teď, jen se objevil na veřejnosti. Jestli Schulze k jeho krokům přiměl fakt, že seznam unikl, tak je to politická ubohost,“ prohlásila Konečná.

Je vůbec Schulz člověkem na svém místě?

Uvedla rovněž, že politika vyhlašování sankčních seznamů se jí nelíbí. „Není to správná politika ani jedné strany. Myslím, že by lidé měli vést dialog, a ne vydávat seznamy, kdo kam může jezdit a kdo kam koho pustí. Bohužel jsme si ale jako Evropská unie sami začali a přišla reakce. Co ale udělal Schulz, je prostě za hranicí,“ konstatovala poslankyně Evropského parlamentu Kateřina Konečná.

Dodala, že obsah dopisu, který spolu s Maštálkou poslali Schulzovi, byl téměř totožný s tím, co napsali kolegové z Evropské lidové strany a z řady dalších. „Nejsme jediní,“ uvedla Konečná s tím, že „po takto bezprecedentním porušení pravidel“ by europoslanci měli zcela vážně uvažovat o tom, jestli je Martin Schulz člověkem na svém místě. A naznačila tak, že bude zřejmě snaha Schulze z jeho předsednické funkce odvolat.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…