Zdroje: Rittig se zatčením počítal. Myslí si, že policie toho má málo

14.02.2014 8:02

Lobbista Ivo Rittig o svém plánovaném zadržení a obvinění zřejmě předem věděl. V rozhovoru pro páteční Lidové noviny to naznačil bývalý ředitel civilní rozvědky a člen správní rady Nadačního fondu proti korupci Karel Randák.

Zdroje: Rittig se zatčením počítal. Myslí si, že policie toho má málo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Ten na otázku, jak si vysvětluje fakt, že Rittig o svém chystaném obvinění mluvil ve středu večer, tedy několik hodin před svým zadržením, uvedl, že existují dvě možnosti. Za méně pravděpodobnou označil tu, že si po obvinění expremiéra Petra Nečase mohl vydedukovat, že se smyčka doopravdy stahuje. „Jestliže policie rok a půl poslouchala paní Nagyovou, dnes Nečasovou, tak se tam Rittig musel objevit mnohokrát. Nakonec ona se netajila, že k Rittigovi chodila. Ty kauzy se dříve či později spojí. V momentě, kdy bylo obvinění sděleno Nečasovi, Rittig to mohl tušit,“ řekl Randák listu.

Za více pravděpodobnější variantu ale považuje to, že Rittiga informuje buď zdroj ze státního zastupitelství, nebo od policie. „Že má Rittig velmi dobré zdroje na protikorupční policii, to bylo patrné z mnoha jeho vyjádření, respektive z mnoha jeho kroků, které v minulosti učinil. Myslím si, že některé z těchto zdrojů, byť již nejsou ve svých funkcích, Rittigovi zůstaly,“ uvedl Randák.

Podle zdrojů listu Rittig nejspíše předpokládá, že policie nemá dosti „nabito". A se zatčením či obviněním počítal.

Podle listu to, že se na Rittiga vyšetřovatelé chystají, „probleskovalo pražskými kuloáry již několik dní“. To, že jej nakonec zadrželi policisté ve čtvrtek v šest hodin ráno v jeho pražském bydlišti, si deník vysvětluje tak, že prý nechtěl, aby jej české orgány „honily“ po celé Evropě.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…