Že jsme Balkán? Tam dnes mají lepší zákony než my, spustil nejvyšší žalobce Zeman. A Moravcovi spadla čelist

15.05.2016 13:14

K Václavu Moravcovi dorazil v neděli v poledne nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ten se hned od začátku zhurta pustil do politiků, kteří se vyjadřovali k zatýkání uvnitř ÚOOZ a k zásahu na pražském státním zastupitelství. Před kamerami České televize pochválil pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou, ale nakonec spustil palbu i do vlastních řad. Až třetina státních zástupců prý nepracuje tak, jak by měla.

Že jsme Balkán? Tam dnes mají lepší zákony než my, spustil nejvyšší žalobce Zeman. A Moravcovi spadla čelist
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

„Pokud by se prokázalo, že někdo vynášel informace z policie ven, tak je to problém,“ poznamenal k nedávnému zásahu uvnitř Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). „Co mě překvapuje, je údiv politiků nad formou místo toho, aby se zabývali obsahem. Politici se víc zabývají tím, kdo to šetří, a ne tím, co šetří. Protože to, co šetří, nakonec rozhoduje o tom, zda žijeme v právním státě, či v bezprávním státě,“ konstatoval hned v úvodu před kamerami České televize.

Náš systém si umí poradit se zločincem

Řadě politiků se nelíbí, že případ, který se dotýká policie, neřeší Generální inspekce bezpečnostních sborů, ačkoli by mu to náleželo. A vzpomeneme-li si na kauzu Vidkun, tak je to již podruhé. Zeman k tomu v obecné rovině poznamenal, že pro to zřejmě existují nějaké důvody.

Domnívá se však také, že je dobře, že byla založena GIBS. „Je to dobře a je třeba dát tomuto útvaru ještě čas. Myslím si, že není dobře, že jsou pracovníci tohoto útvaru odměňováni stejně jako jiní policisté. Tam by měli být elitní vyšetřovatelé a tomu musí odpovídat i ohodnocení. Ale situace se postupem času zlepšuje,“ uklidňoval diváky Zeman.

Důležité podle jeho názoru je, že si náš systém dokáže poradit s pácháním trestné činnosti uvnitř systému. Stačí se podívat na kauzu soudce Havlína. Ten byl pravomocně odsouzen za korupční jednání k více než pětiletému trestu. Všichni bychom si měli uvědomit, že v jakékoli kauze platí presumpce neviny. Dokud někdo není pravomocně odsouzen soudem, je třeba na něj pohlížet jako na nevinného a nikdy jinak.

„Jste spokojen s prací Lenky Bradáčové ve vztahu k protikorupční policii?“ chtěl posléze slyšet Moravec. „Já jsem velmi spokojen s prací paní doktorky Bradáčové,“ odvětil host. Zeman neopomněl pochválit ani sám sebe, resp. celou soustavu státních zastupitelství. „Když se podíváte na šetření Transparency International, tak je to poprvé, co se zlepšilo vnímání korupce,“ konstatoval. Podle jeho názoru za to může i dobrá práce státních zástupců. Jestliže se ukazuje, že současná struktura funguje, tak by možná bylo namístě posečkat s novým zákonem o státním zastupitelství a připravit ho komplexněji. „Já už jsem tento svůj názor sdělil i panu ministrovi, ale je to na něm,“ zaznělo z úst Pavla Zemana směrem k Robertu Pelikánovi.

Když někdo prohraje, hledá si berličky, vzkázal Zeman Blažkovi z ODS

Ve druhé polovině rozhovoru došlo i na rozhodnutí Ústavního soudu, který zamítl ústavní stížnost ve věci příslušnosti státních zastupitelství a ústavního práva na zákonného soudce. Pavel Blažek z ODS konstatoval, že státní zástupci zde dostali od Ústavního soudu přes prsty. Zeman to však vidí zcela jinak. „Pokud někdo u Ústavního soudu prohraje, tak si hledá nějakou berličku, s pomocí které by mohl říci, že vlastně neprohrál,“ poznamenal na účet Pavla Blažka Zeman.  

„Zaslechl jsem také něco o balkanizaci trestního práva já vám nevím, jestli je to dobře nebo špatně, protože řada států na Balkáně dnes přijímá mnohdy lepší zákony, než máme my, a ještě se to děje pod patronstvím Evropské unie,“ rýpl si dále host.

Nakonec došlo i na pochybení státních zástupců, na která si chtěla posvítit i již zmíněná Lenka Bradáčová. Nejvyšší státní zástupce popsal, že se stání zástupce musí na jednání dobře připravit, pak řádně vystupovat na jednání, ale nesmí zapomenout ani na patřičné reakce a kroky dalších stran. Zeman se prý vždy snažil dbát na to, aby státní zástupci vykonávali svou práci, jak mají.

Třetina státních zástupců nepracuje, jak má

Třetina státních zastupitelství podle hosta pracuje velmi dobře, třetina průměrně a třetina pracuje s chybami. „Třetina je hodně,“ uznal. „Ale co je důležité, ony se dřív takové prověrky nedělaly,“ doplnil. V kauze někdejšího senátora Alexandra Nováka nakonec došlo k tomu, že jeden okresní státní zástupce odstoupil. „Na jednu stranu mě to velice mrzelo, protože vím, že je to velmi čestný člověk, ale na druhé straně musím ocenit, že on pochopil, že důvěra ve státní zastupitelství není dána zákonem, ale že si ji musíme zasloužit. A on pochopil, že v této kauze došlo k pochybení, a přijal za ni osobní odpovědnost,“ zaznělo z úst nejvyššího státního zástupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…