Že jsou obstrukce normální? Právník vyvedl ODS a TOP 09 z omylu

20.07.2014 16:03

Právník a politolog Jan Wintr ostře zkritizoval opoziční politiku v podání TOP 09 a ODS. Politici těchto stran již překročili určité hranice fungování parlamentní demokracie, když vládě fakticky znemožňují vládnout. To je zkrátka špatně.

Že jsou obstrukce normální? Právník vyvedl ODS a TOP 09 z omylu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Expert Jan Wintr v rozhovoru pro Deník referendum podotýká, že bez přijatelné úrovně vztahů mezi vládou a opozicí nemůže parlamentní demokracie, jakou Česká republika je, fungovat.

„Opozice má vládu kontrolovat, kritizovat a nabízet alternativní řešení, nemá ale vládě znemožňovat vládnout. Výhrůžky blokováním služebního zákona do konce volebního období považuji za nepřijatelné a škodlivé,“ míní právník a politolog. Z tohoto hlediska považuje obstrukce za nelegitimní. Přiklání se tak k názoru specialisty na fungování parlamentarismu Josefa Redlicha z roku 1905. I on počátkem 20. století konstatoval, že obstrukce jsou popřením platného práva dané země. Sám Wintr by byl ochoten akceptovat kupříkladu jednodenní obstrukce jako symbolický akt odporu proti zákonu, se kterým opozice nesouhlasí, ale nic víc.

K určitému ohrožení parlamentní demokracie docházelo už dřív, např. když sládkovci blokovali vstup Česka do NATO. Doposud nejdéle trvající obstrukce probíhaly v roce 2010, kdy ODS za pomoci zelených blokovala 4 měsíce jednání sněmovny, čímž se snažila zabránit přijetí některých zákonů z dílny tehdejší ČSSD. Dnešní opozice by mohla tehdejší politiku opozice napodobit. Teoreticky by mohla sněmovnu blokovat až do konce funkčního období současné vlády, ale tím by v konečném důsledku uškodila politice jako celku. Již dnes projevují občané politické scéně značnou nedůvěru a dlouho trvající obstrukce by tento z jistého hlediska nebezpečný fenomén ještě prohloubily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…