Že nás brexit dostane pod velký vliv Německa? To je jen dobře, vzkazuje komentátor. Zapomeňte na komunistické dokumenty o revanšistech a sudeťácích

30.06.2016 8:49

„Chtějme, aby v nové Unii mělo velký vliv Německo. Pro Čechy to bude jen dobře,“ napsal ve svém komentáři pro server Aktuálně.cz jeho šéfreportér Martin Novák. Podle něj máme zapomenout na dokumenty o revanšismu z 80. let nebo žaloby ve Štrasburku a vnímat zemi jako spojence.

Že nás brexit dostane pod velký vliv Německa? To je jen dobře, vzkazuje komentátor. Zapomeňte na komunistické dokumenty o revanšistech a sudeťácích
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Úvodem Novák vnímá paralelu mezi britským premiérem Davidem Cameronem a českým předsedou vlády Petrem Nečasem. Oba muži vyhráli volby s plakáty v bílých košilích, s rukávy odhodlaně ohrnutými k loktům. „Ani britský, ani český premiér nedopadli slavně a podobně je na tom Čechy často zdůrazňované strategické spojenectví s Británií v Evropské unii. Končí, protože končí Británie,“ poznamenává Novák. A podle jeho pohledu se vracejí obavy, že nové Unii povládne buď německo-francouzský tandem, Německo či že se Němci a Rusové domluví takzvaně nad našimi hlavami. 

Původní text ZDE.

„Jelikož politici včetně Bohuslava Sobotky zdůrazňují, že nová, pobrexitová Unie chce být reformovaná a více srozumitelná občanům, tak do toho. Jestliže se vliv Německa zvýší, nebojme se toho a vítejme to. Pro nás Čechy to bude jen dobře. Německo je spojenec,“ poznamenává Novák.

Podle něj je nutné se vzdát dědictví televizních dokumentů ze sedmdesátých a osmdesátých let o německém revanšismu a spádech landsmanšaftu přepisovat výsledky druhé světové války. „Vzdejme se toxického antiněmectví takzvaného Klubu českého pohraničí. Zahoďme mýtus, že sudetští Němci využijí Lisabonské smlouvy k prolomení Benešových dekretů a získání majetku v Česku žalobami ve Štrasburku (nestalo se) a že převzetí mladoboleslavské škodovky Volkswagenem automobilku i Čechy poškodí (také se nestalo, opravdu ne),“ podotýká Novák s tím, že demokratické a racionálně uvažující Německo je pro nás zárukou, že EU bude mít smysl.

V Německu se podle jeho názoru nederou k moci ani levicoví, ani pravicoví hlasatelé jednoduchých pravd a řešení. „Angela Merkelová po britském referendu řekla, že nyní není vhodný čas na hlubší integraci, a odmítla návrh předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera na to, aby všechny země co nejrychleji přijaly euro. Chce zachovat nadstandardní vztahy s Británií, ale ostrované podle ní musejí respektovat volný pohyb osob,“ řekl Novák. Závěrem také dodal, že na jednu věc bychom si přece jen v Německu měli dát pozor.

„Sociální demokracie (SPD), respektive její část, je příliš vstřícná k jednostranným ústupkům putinovskému Rusku a je příliš ochotna tolerovat jeho způsoby,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…