Že osvobození Sověty byla okupace? Odložme ideologické brýle, vyzval slovenský velvyslanec a začal chrlit nepříjemná fakta...

08.05.2019 18:29

„Znovu a znovu se s údivem setkávám s komentáři různých publicistů a dokonce i historiků o tom, že osvobození byla vlastně okupace,“ sdělil ve svém projevu na pietním setkání při příležitosti výročí konce druhé světové války velvyslanec Slovenské republiky Peter Weiss. „Položme si praktickou otázku, co by se bylo stalo, kdyby se Čujkovovi nepodařilo ve Stalingradu zastavit nacistickou armádu. Kdyby Hitler po Stalingradu dobyl i ložiska ropy na Kavkazu a vojensky by porazil Sovětský svaz,“ uvedl slovenský diplomat.

Že osvobození Sověty byla okupace? Odložme ideologické brýle, vyzval slovenský velvyslanec a začal chrlit nepříjemná fakta...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovenský velvyslanec Peter Weiss na pietní akci ke Dni vítězství na pražském Klárově

Den vítězství je svátkem České i Slovenské republiky, slaví se všude v Evropě, poznamenal slovenský velvyslanec Peter Weiss úvodem svého projevu během pietního shromáždění ke konci druhé světové války pořádaném Českým svazem bojovníků za svobodu na pražském Klárově. „Projekt evropské spolupráce, jehož výsledkem je současná Evropská unie, vznikl jako odpověď na hrůzy druhé světové války,“ upřesnil Weiss.  

„Mluvíme o Dni vítězství, ale nemluvíme o Dni osvobození. O Dni vítězství mluvíme proto, že to bylo vítězství nad něčím v historii nebývalým. Hitler v čele své třetí říše, se spojenci v Itálii a v Japonsku, neusiloval o nic méně než světovládu. Právě proto a v zájmu této světovlády neváhal použít ty nejbrutálnější a nejnepředstavitelnější metody. Genocidu celých ras a národů, průmyslové zplynování Židů, bezohledný teror vůči lidem, kteří se ocitli na okupovaných územích,“ dodal slovenský velvyslanec.

To je podle Weisse i důležité k pochopení toho, jak vznikla velká protihitlerovská aliance, ve které se ocitly státy s „velmi rozdílnými politickými systémy, státními zřízeními a představami o vývoji v Evropě a poválečném světě“.

„Velká koalice nevznikla proto, že by Churchill a Roosevelt měli iluze o Stalinovi, nebo že by milovali tehdejší politický systém Sovětského svazu. Vznikla proto, že dobře pochopili, že pokud nespojí síly, tak Hitler může svého cíle dosáhnout,“ uvedl Weiss.

„Já se znovu a znovu s údivem setkávám s komentáři různých publicistů a dokonce i historiků – pamatuji si na jednoho švýcarského, který působí v Čechách – o tom, že osvobození vlastně byla okupace,“ zmínil Weiss.

„Položme si praktickou otázku, co by se bylo stalo, kdyby se Čujkovovi nepodařilo ve Stalingradu zastavit nacistickou armádu. Kdyby Hitler po Stalingradu dobyl i ložiska ropy na Kavkazu a vojensky by porazil Sovětský svaz,“ uvedl slovenský velvyslanec.

„K celé Evropě, kterou už měl tehdy Hitler k dispozici, by mohl přidat ještě veškerý průmyslový, vědecký a lidský, přírodní potenciál obrovského Sovětského svazu. Co myslíte, že by následovalo? Myslíte si, že při takové obrovské koncentraci sil by se udržela Velká Británie? Mějme trochu fantazie a představme si, že by ve dvaačtyřicátém roce dostal Hitler k dispozici i ty sovětské vědce, kteří byli jen krátce po Američanech schopni vyvinout jadernou zbraň,“ předestřel katastrofický scénář.

„Myslím si, že bychom se měli na druhou světovou válku dívat v historických souvislostech, přes fakta, a ne přes současné ideologické brýle. Je to důležité i kvůli tomu, že když se podíváme na statistiky o druhé světové válce, tak je jednoznačné, že bez těch patnácti milionů padlých sovětských vojáků, vojáků všech národností Sovětského svazu, by asi to vítězství nebylo bývalo tak rychle, bylo-li by vůbec.“

„Chtěl bych zdůraznit, že dnes, 74 let po konci války, musíme stejně uctít všechny lidi z odboje, toho našeho českého i slovenského, ty, kteří bojovali na východní frontě, i ty, kteří bojovali na západní frontě, ty, kteří bojovali v Pražském povstání, i ty, kteří bojovali ve Slovenském národním povstání,“ upřesnil Weiss.

„Uctít hrdinnou operaci Anthropoid, všechny ty členy malých odbojových skupin, kteří riskovali životy nejen svoje, ale i svých rodin, a nevzdali se ani za protektorátu, když se zdálo, že Hitler tu Evropu už má, že válku vyhrál. A stejně bychom měli uctít i oběti všech armád, vojenských skupin, které osvobodily Československo,“ dodal.

„Je oprávněné klást si otázku, kdo pozval Stalina do střední Evropy. Jsou na to dvě odpovědi, Mnichovská dohoda a neochota západních Spojenců otevřít druhou frontu v roce 1943, jak to Stalin žádal,“ dodal Weiss. To, že se Československo udrželo po konci druhé světové války ve svých předválečných hranicích, bylo podle Weisse „zázrakem“ a úspěchem všech československých odbojových a diplomatických složek.  

Praha si 8. května připomínala konec druhé světové války a Den vítězství nad nacismem. Ve městě probíhaly pietní akce. Na Olšanských hřbitovech proběhla připomínková akce pod záštitou ukrajinského velvyslanectví, které se zúčastnil pražský primátor Zdeněk Hřib. Oficiální akce proběhla také na pražském Vítkově. Pod záštitou městské části Praha 6 pak také na Vítězném náměstí v Dejvicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fico málem zemřel kvůli Ukrajině. Bulharský prezident zasáhl

13:25 Fico málem zemřel kvůli Ukrajině. Bulharský prezident zasáhl

Bulharský prezident Rumen Radev označil vítězství Ukrajiny nad Ruskem za „nemožné“ a připomínal, že …