Zeman: Idioti jako Matěj Hollan, který se jezdí nechat bičovat na Ukrajinu do sado-maso klubu...

31.05.2017 14:02

Prezident Miloš Zeman zakončil svou návštěvu Jihomoravského kraje v Kuřimi, a sice setkáním s občany na náměstí. Hovořilo se nejen o propuštěném nájemném vrahovi Jiřím Kajínkovi, ale i o novináři Ferdinandu Peroutkovi.

Zeman: Idioti jako Matěj Hollan, který se jezdí nechat bičovat na Ukrajinu do sado-maso klubu...
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

„Jsem rád, že mám možnost setkat se s vězni pracovního tábora, který se jmenuje Kuřim. Pokud někteří z vás nevědí, na co narážím, odkazuji na publikaci, kterou mně před chvílí věnoval pan starosta. Je to publikace o okolí Brna,“ řekl úvodem Zeman. „Když jsem se ptal pana starosty, který idiot to napsal, odpověděl, že to napsali členové hnutí Žít Brno. Není se co divit, jestliže vedoucí představitel tohoto hnutí jezdí na Ukrajinu se nechat bičovat do sado-maso-porno klubu, tak proč by jeho členové nepsali o pracovních táborech,“ rýpl si do brněnského radního Matěje Hollana Zeman.

Ve svém úvodním slově pak neopomněl ani varovat před volebními kampaněmi. „Vždy říkám občanům. Nenechte se koupit. Máte vyšší hodnotu, než je hodnota párku a piva. A přemýšlejte o tom, koho budete volit. Prezident tady není proto, aby vás nabádal k preferenci kohokoliv,“ sdělil. Nejdůležitější podle něj není program, ale kandidáti. „Dívejte se na kandidátku a ptejte se: Jsou na ní lidé, kteří už něco dokázali? Volte ty kandidáty, kteří něco v životě dokázali; bez ohledu na to, ke které straně nebo ke kterému hnutí patří. Nebuďte líní a poté, co si prostudujete kandidátky, jděte k volbám, obětujte svůj vzácný čas a uvědomte si, že volební neúčast neznamená nic jiného, že dáváte prostor těm, kteří k volbám půjdou. Přeji vám ve volbách šťastnou ruku,“ řekl za potlesku.

První otázka směřovala k tomu, jakým způsobem Zeman bojuje s blbci, kteří nešetří na jeho adresu invektivami. Zeman k tomu vzpomněl na slova exministra kultury Pavla Dostála. „Miloši, zapamatuj si jedno pravidlo. S domovnicí se nediskutuje. A já se od té doby tímto pravidlem řídím,“ řekl.

Další otázka se týkala dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, jemuž Zeman udělil milost. „Vaše představa, že Jiří Kajínek je vrah, je hypotéza. Někdo jí věří, a někdo ji zpochybňuje. Například dnešní předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský dříve prohlásil, že mu vstávaly vlasy hrůzou na hlavě, když si přečetl jeho spis. Rovněž jsem si prostudoval trestní spis, hovořil s právníky, policisty, přečetl si řadu materiálů a viděl i řadu dokumentů. Mimochodem jsem sledoval i film Kajínek, ale to je takový škvár, že kdybych viděl jen tento film, tak Kajínkovi milost nedám,“ řekl kriticky Zeman. Zároveň podotkl, že i kdyby nešlo o justiční omyl, odseděl si již 23 let. „Poslední posudky psychologů navíc vnímají, že Kajínek je schopen resocializace,“ dodal.

Své pak Zeman řekl i k hradnímu protokoláři Vladimíru Krulišovi, který měl nehodu v superrychlém policejním BMW. Spekulovalo se, že Kruliš dokonce řídil. To však Zeman popřel. „Toho bavoráka řídil policejní řidič. A ten měl v průběhu jízdy mozkovou příhodu. Oba dva byli odvezeni do bohunické nemocnice. Vláďu Kruliše jsem navštívil se svou paní. Má zlomené dva obratle, naštěstí nemá narušenou míchu. Řidič je v tuto chvíli v umělém spánku,“ poznamenal. „Chtěl bych věřit, že i on se uzdraví,“ dodal.

Další dotaz směřoval pak k novináři Ferdinandu Peroutkovi a sporu, který kvůli němu Zeman měl. Hovořil o něm jako o muži, jenž velebil nacistického vůdce Adolfa Hitlera, zmiňoval článek Hitler je gentleman. Proti tomu se ohradila Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. „Mluvčí Jiří Ovčáček nenašel článek, který se jmenuje Hitler je gentleman. Ale místo toho našel několik Peroutkových článků jak z druhé republiky, tak z protektorátu, kde tento podle vás vlastenec píše například to, že Adolf Hitler je největším z Němců. Soudce na základě několika článků uvedl, že Peroutka podlehl fascinaci nacismem. Skončilo to tak remízou,“ poznamenal k soudnímu sporu Zeman. 

Po diskuzi se Zeman podepsal do pamětní knihy města, připnul prezidentskou stuhu na prapor města a převzal dary od vedení Kuřimi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…