Zeman dnes přijede do obce zoufalství: Zkrachovalo to tu, jsme bez práce. Pomůže už jedině stát. Pane prezidente...

02.06.2015 8:35

ČESKÉ HOSPODÁŘSTVÍ 125 let fungovaly Papírny Vltavský mlýn v Loučovicích nedaleko Českého Krumlova. V roce 2010 skončily. Stovky lidí se ocitly bez práce. Obrovská nezaměstnanost trápí zdejší obyvatele Loučovic dodnes. Situace se navíc stále zhoršuje. Někteří lidé jsou dlouhodobě bez práce, další mají práci vždy jen na chvíli a navíc za ní dojíždějí desítky kilometrů daleko. Vedení obce i obyvatelé Loučovic se snaží situaci vyřešit. Zatím ale bez větších výsledků. O nezaměstnanosti, která už některé lidi vyhnala z jejich domova a donutila k přestěhování, budou obyvatelé Loučovic dnes diskutovat i s prezidentem Milošem Zemanem.

Zeman dnes přijede do obce zoufalství: Zkrachovalo to tu, jsme bez práce. Pomůže už jedině stát. Pane prezidente...
Foto: David Hora
Popisek: Budova, která patří k dnes už zavřeným papírnám v Loučovicích

V Loučovicích dnes žije asi 1900 obyvatel. Papírny zde zaměstnávaly více než stovku let celé rodiny. Ty se najednou ocitly téměř bez prostředků. Jedním z důvodů, proč byl tehdy na papírny vyhlášen konkurz, byla podle zástupců papíren hospodářská krize a velký nárůst cen vstupů, jako například energie, celulózy nebo sběrného papíru.

Část papíren už je zbořená, Foto: David Hora

V papírnách prožili celé mládí

Jiří Bašta strávil v papírnách velkou část svého života. Pracoval zde neuvěřitelných 32 let. „Já si myslím, že tato kauza Loučovice už úplně padla. Tady byli různí politici, kteří nám slibovali, že papírny pojedou. Papírny jsou praktický zbourané, takže si myslím, že je to konec. Loučovice podle mne skončily,“ říká smutně Jiří Bašta, přesto by prý samozřejmě uvítal, kdyby se zde opět nějaká továrna otevřela.

Bašta poté, co ztratil práci v Loučovicích, našel po čase pracovní příležitost v papírnách v Českých Budějovicích. I tam se ale nakonec závod zavřel. Nyní dojíždí za prací do 30 kilometrů vzdálené Kaplice. I to lze ale považovat za velké štěstí. „Manželka je na pracovním úřadě, protože pro ni práce není. Takže žijeme z jednoho platu, a to je při dnešních cenách opravdu těžké,“ říká Bašta.

I jeho manželka byla v loučovických papírnách zaměstnaná téměř třicet let. „Ona už tam dělala na ubrouskárně prakticky od 16 let. Takže tady pracovala také kolem třiceti let,“ říká Bašta. Řada lidí se z Loučovic odstěhovala, další odjíždějí za prací, někteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní. Pohraničí se kvůli nedostatku pracovních příležitostí začíná vylidňovat, mladí lidé zde nemají budoucnost.

Jiří Bašta pracoval v papírnách více než třicet let, Foto: David Hora

Jiskřička naděje zhasla

Areál bývalých papíren opět ožije! Tato informace, která se objevila před dvěma lety, vlila znovu lidem v Loučovicích optimismus do žil. Areál odkoupila česko-německá společnost, která chtěla v Loučovicích vyrábět LED osvětlení. I tato naděje nakonec ale zhasla. „Tady byl docela reálný záměr využít části té papírny, těch prázdných hal. Bohužel pak se ukázalo, že ten areál papíren je v tak dezolátním stavu, že investice by byla náročnější, než kdyby se ta fabrika postavila na zelené louce,“ říká podnikatel, který v Loučovicích provozuje hotel.

„Je to škoda. Papírny byly proslulé. Papír se tady vyráběl kvalitní. Prakticky veškerá hygiena. Toaletní papír, kapesníčky. Mně osobně to strašně mrzí,“ říká Jiří Bašta. Dodává, že v roce 1979, kdy on do papíren nastoupil, tak tam bylo zaměstnaných asi 900 lidí. „Dřív tam bylo dokonce téměř 1500 lidí,“ vzpomíná Bašta.

Chtějí vodu pro Čertovy proudy

Při dnešní návštěvě Miloše Zemana chce starosta Jan Kubík i obyvatelé Loučovic mluvit s prezidentem hlavně o velké nezaměstnanosti, která je zdejším největším problémem. „V tento okamžik může opravdu už pomoci jen stát,“ říká dále podnikatel, který tu provozuje hotel. Zástupci Loučovic chtějí s prezidentem mluvit o konkrétních problémech a o tom, jak by situaci chtěli řešit.

„Máme tady krásnou přírodu, vodu, na tom můžeme podnikání a budování nových pracovních míst stavět,“ říká starosta Loučovic Jan Kubík. Chtějí, aby mohli vodáci splouvat Čertovy proudy na Vltavě pod Lipnem častěji než doposud. To by mohlo do Loučovic přilákat turisty, kteří se teď soustředí většinou spíše do blízkého Lipna nad Vltavou. Aby se zde mezi obrovskými balvany dalo splouvat, je ale nutné pouštět sem více vody. To se doposud dělalo jen při upouštění vody z přehrady, nebo při vodáckých závodech. „Rozhodně budeme rádi, když tento projekt už jako prezident oficiálně podpoří,“ říká Jan Kubík.


 

reklama

autor: David Hora

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …