Zeman je pro nový tendr na Temelín se čtyřmi zájemci

09.04.2014 12:15

Prezident Miloš Zeman je pro vyhlášení nového tendru na dostavbu Temelína, kterého by se prý mohli zúčastnit čtyři zájemci. Prezident jmenoval současné účastníky - americko-japonskou společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200, dále francouzskou Arevu a nejmenovaného jihokorejského investora. Současný tendr by nechal doběhnout bez vyhlášení vítěze. Zeman to dnes uvedl po svém vystoupení na konferenci věnované 25 letům tuzemské ekonomiky.

Zeman je pro nový tendr na Temelín se čtyřmi zájemci
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

„Tendru (nově vypsaného) by se kromě těch dvou existujících firem zúčastnil s vysokou pravděpodobností i investor z Jižní Koreje. Počkejme si na jejich nabídky, počkejme si na nový tendr. Čtyři jsou více než dva, je tedy naděje na snížení ceny," řekl prezident. Během konference uvedl, že v úterý přijal místopředsedu jihokorejského parlamentu. Jihokorejský politik prý projevil zájem Jihokorejců o investice v Česku.

Dva nové bloky temelínské elektrárny mají víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2000 megawattů. Stavba má být podle plánu dokončena v roce 2025, nové bloky by měly být v provozu 60 let. Jde o zakázku za několik set miliard korun.

Ministr průmyslu Jan Mládek v březnu uvedl, že pravděpodobnější variantou tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín je jeho zrušení.

Generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš tento týden řekl, že si nedovede představit, že ČEZ v současné situaci postaví dva bloky jaderné elektrárny Temelín bez státní podpory.

Soutěže o dostavbu dvou bloků Temelína se účastní Westinghouse a konsorcium MIR.1200. Dalšího uchazeče, Arevu, dříve společnost ČEZ z tendru vyřadila s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …