Zeman odsouhlasil peníze na sport. Vznikne rejstřík všech klubů

07.07.2016 16:17

Spravedlivější rozdělování státních dotací sportovním organizacím by měla přinést novela, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O Zemanově podpisu informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Předloha předpokládá mimo jiné vznik rejstříku sportovních organizací, sportovců a sportovních zařízení, který povede ministerstvo školství.

Zeman odsouhlasil peníze na sport. Vznikne rejstřík všech klubů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman se vyjádřil k současné policejní krizi vládní koalice

Registrace v rejstříku bude podle novely povinná pro všechny sportovní organizace, které budou žádat o státní podporu. Velikost členské základny je jedním z parametrů, podle nichž se peníze rozdělují mezi jednotlivé svazy. Kromě spravedlivějšího rozdělení dotací by měl rejstřík rovněž poskytnout ministerstvu informace, jakým způsobem se jednotlivá sportovní odvětví vyvíjejí nebo jak jsou zajištěna trenéry. Údaje o počtu sportovců a trenérů sdružených ve sportovní organizaci a seznam sportovních zařízení zapsaných v rejstříku budou veřejně přístupné na internetu.

Zákon dále stanoví, že státní podporu nesmí dostat osoba, která v minulých třech letech porušila opakovaně nebo závažným způsobem pravidla boje proti dopingu nebo program prevence ovlivňování výsledků sportovních soutěží. Překážkou k poskytnutí dotace bude taky pravomocné odsouzení za nekalosti ve sportu nebo za dotační podvod.

Vlastní sportovní plány budou podle novely zpracovávat stát, kraje i obce. Státními prioritami mají být podpora sportu dětí a mládeže a jejich trenérů a taky sportovních reprezentantů. Krajské a obecní plány budou obsahovat objem peněz nutný k jejich naplnění.

Předloha uzákoní pravidla pro poskytování podpory významným sportovním akcím. Organizátoři budou muset předkládat studii proveditelnosti, která zahrne například náklady akce a požadavky na stát ohledně bezpečnosti nebo dopravy. Studie bude muset obsahovat i plány na další využití případných nových sportovišť.

Předloha nebude mít podle důvodové zprávy přímé dopady na veřejné rozpočty včetně státního. Naopak představuje podle vlády nástroj k možným úsporám díky zakotvení konkrétnějších pravidel podpory sportu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…