Zeman opět přiložil pod kotel: Exhibicionista Putna si profesorský titul nezaslouží. Byl jsem moc měkký, dnes bych mu ten dekret nedal vůbec

01.07.2016 13:49

Svou třídenní návštěvu Kraje Vysočina zakončil prezident Miloš Zeman v Bystřici pod Pernštejnem. Zde na něj na náměstí T. G. Masaryka čekaly stovky přítomných. Zeman je třetím prezidentem, který město navštívil – právě po T. G. Masarykovi a po Václavu Klausovi. Prezident se nyní vydá na dovolenou na svou chalupu v Novém Veselí.

Zeman opět přiložil pod kotel: Exhibicionista Putna si profesorský titul nezaslouží. Byl jsem moc měkký, dnes bych mu ten dekret nedal vůbec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Jsem tu již asi potřicáté. Ale poprvé jako prezident. Mám odtud ženu. A dokonce i tchyni. Nyní s námi bydlí v Praze. Je to hodná tchyně, které říkáme babičko,“ řekl úvodem prezident Zeman. Následně poblahopřál starostovi ke třetímu funkčnímu období. „V prvním období je zvolen ten, který naslibuje, v druhém se již musí hodně snažit, aby byl zvolen, neboť musí sliby plnit,“ podotkl Miloš Zeman.

Poté pohovořil o nezaměstnanosti. „Je nutné, aby se vytvořila pracovní místa. Jsem rád, že průmyslová zóna bude ve spolupráci s krajem, městem, zaplněná. Je mi samozřejmě líto, že hlubinné uranové doly v Dolní Rožínce se budou uzavírat, ne jenom kvůli cenám uranové rudy, ale prý kvůli tomu, že už tam nejsou žádné zásoby. Vzpomínám si, jak jsem tam jako premiér jednou sfáral a poté nařídil prodloužení těžby, ale pak už byly zásoby vyčerpány,“ sdělil Zeman.

„Když se budete zavírat na Hradě, tak si budete myslet, že jste mistr světa,“ řekl s tím, že proto vyjíždí mezi lidi. Závěrem svého úvodního slova vyzval k účasti v krajských a senátních volbách. „Kdo nevolí, volí také, ale neví o tom. Jeho hlas bude přerozdělen mezi ostatni. Já vím, že člověk tu hodinu nebo dvě cestou do volební místnosti může udělat i mnoho radostných a užitečných věcí. Nechcete-li ale, aby nám vládli lidé, kteří si to nezaslouží, máte možnost to svým hlasem ovlivnit,“ dodal.

První dotaz směřoval na kompenzace horníkům. „Nemůže se to týkat jenom horníků v OKD, ale všech horníků v hlubinných dolech. Kompenzace by neměly platit pro horníky v povrchových dolech, neboť jejich pracovní podmínky nejsou tak strašné jako podmínky horníků v hlubinných dolech. Nejsem populista. Uznávám, že i jiné profese jsou těžké, ale hlubinné doly jsou extrémně rizikové. Samozřejmě jsem to projednával s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládek i dalšími a věřím, že finální úprava zahrne všechny horníky v hlubinných dolech,“ sdělil Zeman.

Hlava státu následně vyjádřila podporu zákonu o obecném referendu. V případě, že by občané navrhli otázku ohledně vystoupení z Evropské unie, říkám, že občané mají právo rozhodnout, na co se chtějí zeptat. „Na druhé straně jasně říkám, že pokud by takové referendum bylo, hlasoval bych proti vystoupení České republiky z Evropské unie. A mám k tomu tisíc a jeden důvod a řeknu vám ten tisící druhý. Česká republika dostává z Evropské unie 200 miliard ročně. Jen blázen se vzdává takových peněz ročně,“ řekl. 

Řeč však přišla i na jmenování profesora Martina C. Putny. Podle tazatele si ten jmenovací dekret nezaslouží. „Já jsem odmítl předat panu Putnovi jmenovací dekret ze svých rukou, protože si to prostě nezaslouží a já jej pokládám za exhibicionistu. Na druhou stranu to bylo na začátku mého prezidentského období, kdy jsem byl příliš měkký. Nyní bych už tuto chybu neudělal. Nyní jsem odmítl jmenovat tři profesory, například člověka, který požádal banku o sponzorský dar ve výši jeden milion korun ročně jako doplatek ke svému platu. A ten člověk na mě nyní podal žalobu. Tak počkejme, jak ta žaloba dopadne,“ řekl.

„Obavy, že úložiště radioaktivního odpadu zaneřádí naši krásnou přírodu na Vysočině, jsou liché,“ řekl k dalšímu dotazu Zeman. „Ten hlavní důvod je ten, že pokud je úložiště v bývalém hlubinném dole, je naprosto bezpečné. Starosta Jáchymova například nabízel hlubinný důl pro úložiště uranového odpadu. Moje rada je velice prostá. Pokud by bylo nějaké definitivní referendum, nechte si závazně potvrdit, že v případě pozitivního rozsudku dostane Bystřice pod Pernštejnem tučnou kompenzaci, která půjde na rozvoj obce. V případě, že i tak se rozhodnete, že referendum nechcete, je to vaše volba. Ale nevěřte všem fámám,“ odkázal se na odborníky prezident.

Předposlední otázka se týkala nezaměstnanosti. „Je nutné vytvářet nová pracovní místa. Nesouhlasím s vámi, že lidé nemají co dělat. Naopak, zaměstnavatelé shánějí zoufale nové pracovníky a často je sehnat nemůžou. Politici sem mohou přitahovat nové a nové investory,“ řekl a zmínil investici čínské společnosti CEFC, která koupila Žďas ve Žďáru nad Sázavou. „V téhle zemi je ale stále ještě čtyři sta tisíc nezaměstnaných a asi sto padesát tisíc pracovních míst. A já si myslím, že velká část z těchto čtyř set tisíc nezaměstnaných, jsou takoví, kteří nechtějí pracovat a vysmívají se těm, kteří pracují. A žijí ze sociálních dávek, říká se jim nepřizpůsobiví. Nesouvisí s to žádným náboženstvím či etnikem,“ dodal s tím, že je pro zvyšování minimální mzdy, nikoliv pro zvyšování sociálních dávek. Vyjádřil se i k nutnosti růstu životní úrovně, a to i starobních důchodců. To, že jsou často odmítáni pracovně postižení, je dle Zemana svinstvo. „Měli bychom myslet, když jsme relativně zdraví, na ty, co toto štěstí nemají, a zlepšovat jejich podmínky,“ doplnil.

„Pane prezidente, jak to teda bude,“ zahalekal následně mladý muž. „Pijte méně, více pracujte a bude líp,“ řekl za potlesku Zeman s tím, že zřejmě zapracovalo sluníčko a alkohol.

Závěrem se Zeman podepsal do pamětní knihy, připevnil prezidentskou stuhu na prapor města a převzal dary od starosty města. „Nenechte si to rozstříhat nějakými idioty,“ podotkl při připevnění stuhy na prapor města, a to v souvislosti s činem aktivistů Ztohoven, kteří zničili prezidentskou standartu. Mezi dary si poté odvezl hornické kladívko z třináctého století, knihu o městě a regionální potraviny. 

„Na Vysočině zůstávám, do Nového Veselí nyní odjíždím na pětidenní dovolenou. A jak víte, netrávím dovolenou nikde jinde než právě tam. Dovolte mi, abych se s vámi rozloučil slovy básníka Františka Halase: A kdyby mi oči jen pro pláč zbyly, já se tam vrátím, já se tam třebas i poslepu vrátím,“ uzavřel Zeman.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…